Na Vysočině si hejtman a jeho náměstek - napravení komunisté - mohou nadstandardně rozumět

  Vlnu nevole vzbudila zpráva, která se z ničeho nic objevila v lokálním tisku ve chvíli, kdy na Vysočině se koaličním partnerem vítězných socialistů mají stát anovci.

Investigativní žurnalista sice nevypátral, že krajský lídr ANO zavraždil babičku, ale objevil něco daleko horšího, a v českých poměrech nepromlčitelného. Budoucí zástupce hejtmana má velmi temnou minulost, a ještě k tomu ji zapřel.

Pod rouškou bezúhonnosti udělal v hnutí strmou kariéru, aniž by při vstupním pohovoru pokorně přiznal, že byl – možná pomýleným, jako většina z 1,5 miliónů členů – komunistou. Přijít takto se srdcem na dlani, jistě by dostal šanci minulost si poctivě odpracovat. I sám velký šéf hnutí má se stranou své zkušenosti, i když do ní vstoupil proto, aby ji spolu s dalšími kolegy z PZO pomohl vnitřně rozložit, což byla v oněch  těžkých dobách nesvobody a tuzexových poukázek chvályhodná občansky statečná iniciativa.

Krajský lídr však obdobné pohnutky nezmínil, a členství v KSČ zapřel. A nemá se ani k tomu, aby chlapsky přiznal své členství v ozbrojené pěsti dělnické třídy, v Lidových milicích. Hájí se tím, že nikdy manuálně nepracoval, že dělal náměstka ve Škrobárnách, takže dělnickou pěstí jako inteligent ani být nemohl. A pakliže ho někdo před Listopadem viděl v modré milicionářské uniformě, má pro to logické vysvětlení.

„Uniformu jsem na sobě měl možná jen z recese na oslavě“

Za minulého režimu bývalo běžné jít na karneval nebo na maškarní zábavu tzv. za milicionáře, nebo v masce Gustáva Husáka, jak mohou doložit pamětníci oněch časů. Proto by se záležitost s bývalým komunistou, už dávno napraveným, neměla přeceňovat, jestliže tu máme tolik komunistů nebývalých a nenapravených.

 

Autor: Jan Dvořák | pátek 14.10.2016 15:15 | karma článku: 20,79 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0