Ministryně bude brát posilovací lekce AJ

Poté, co trapná indiskrece České a dalších televizí „provalila“, že ministryně Schillerová neumí anglicky jako když bičem mrská, ba ani jako její před-předchůdce Kalousek, zaplavila ministryni vlna solidarity a podpory.

Veřejnost nezištně nabízí paní Schillerové rychlou pomoc, aby své ostrůvečky neznalosti mohla brzy překonat. Zejména OSVČ a živnostníci oplátkou za její příkladný vztah k nim v době pandemie posílají učebnice po svých dětech odrostlých prvnímu stupni, i odkazy na yotube, kde hravou formou a s řádnou výslovností hovoří či zpívají rodilí mluvčí.

Například profesor Higgins z Brna (neplést prosím s prof. Violetou - Fialou z téhož města)  ministryni prostřednictvím internetu  prezentoval svoji jazykovou školu individuální výuky s tím, že by si považoval za čest, kdyby směl paní doktorku doučovat, což by  mohl provádět i o víkendech, kdy se paní ministryně vrací z Prahy domů, a on to k ní na Zelňák nemá daleko. 

Přitom k něčemu takovému vůbec dojít nemuselo. Stačilo, aby Evropská komise vyhověla slovanské části visegradské čtyřky spolu s Bulharskem, Slovinskem a Chorvatskem, aby po odchodu Velké Británie byla angličtina vyškrtnuta ze seznamu jednacích jazyků. A také, aby na půdě všech unijních orgánů, tedy i na chodbách a v kuloárech, bylo zakázáno – od úředníků až po představitele členských států - anglicky komunikovat – včetně restaurací a hotelů v okruhu 5 km od sídla EK. Angličtinu měla podle návrhu šestky nahradit ruština.  Na povýšenecký dotaz předsedkyně Komise: „Warum, mein Gott, rusky? Vždyť Rusko přece ani není členskou zemí,“ zazněla unisono logická protiotázka:

“A Británie snad členskou zemí je, aby se mluvilo anglicky?“

"Už není, ale angličtina je přece úřední řečí i v půlmilionové Maltě!

Zástupci bývalých satelitů neuspěli.  Ale maličká Malta v tom nebyla.  S ní  by se dalo  domluvit, aby  angličtinu nahradila  ještě univerzálnějším esperantem. Způsobila to nechuť jednadvaceti reprezentací naučit se  libozvučnému jazyku  Puškina a Putina.  Bohužel. Kdyby se ruština jednací řečí stala, jistě i v kuloárech by se mluvilo rusky a problém by vyšuměl.     

Protože tomu tak není, paní ministryně se pokorně pustila do usilovného upevnění a rozhojnění svých znalostí AJ. Odkazy na webové stránky od veřejnosti jí budou při procvičování cennou oporou, a už teď základy pro svoji  funkci  "přes"  rozpočtová čísla  s úspěchem  v angličtině zvládá.  (Na fotografii  demonstruje postupný nárůst státního dluhu . (V bilionech).

 

 

ZDE

ZDE TAKÉ

ROVNĚŽ ZDE

TADY ROVNĚŽ

TAKÉ TADY

A JEŠTĚ NĚCO PRO "ŠKOLNÍ"  PŘESTÁVKU

 

 

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 16.5.2020 10:14 | karma článku: 18,17 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0