Milouš J. k Několika (novým) větám profesionálních signatářů

  K nové protestní iniciativě občanské veřejnosti, která se inspirovala stejnojmenným aktem Několik vět z r. 1989, a to tak důkladně, že kromě názvu převzala i řadu někdejších signatářů, se vyjádřil specialista na podobné věty.

Kdyby byl škodolibý, stačila by mu jedna větička: "Máte, co jste tehdy chtěli!"   Přední  signatáře však podrobil objektivní nezávislé analýze. 

 

Vždyť ty umělci, kteří to podepsali, žádnej z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni.

No tak řekněme pan Dyk, je to milej kluk, to jo, ale on když vystupuje někde s tím svým gangem, tedy bandem, tak prý si za to řekne až 350 tisíc, na hodinu.

A co Mádl? Ten Jirka. Tváří se jako ukřivděnej, ale když jde do televize, dávají mu deset tisíc, tedy za hodinu ne, ale za den jo. A víte, kolik takových dnů von v roce má? Moc.

Ten Kocáb taky nevím, proč podepsal – a to už podruhý za osmadvacet let. Jednou mu vaděj komunisti, pak zase kapitalisti.  A nechápu proč, když tenkrát za nás, a teďka i za nich  se vždycky dokázal napakovat. Dokonce si pořídil druhou rodinu, když mu ta první nestačila, a v klidu je uživí, a ještě mu zbyde na Pražský výběr. 

I ten Štern, to je dramaturg z televize to podepsal. Myslel jsem, že už se usadil po tom bláznění za mlada v Občanským fóru. Docela dobře mu vyšla ta Bohémka vo hercích za okupace, a správně tam ukázal pevné postoje soudruha resižéra Vávry, ale vůbec tam nedal Plachtu, a to byl nějaký člen strany!  Prostě tu vedoucí úlohu partaje v odboji málo ukázal, asi mu furt my komunisté ležíme v žaludku. Ale je na dobrý cestě, když chce lepší kapitalismus, a páč ten se reformovat nedá, což von možná ani neví, musíme Šterna a podobně nalomený pracující inteligenty přesvědčit, že jedině správný je návrat k socialismu. 

 

No a co ten nedoktor Kalvoda?  Ten má co nejmíň důvodů nadávat na tenhle asociální režim. Dyť za nás by měl v Advokátní poradně akorát tak sedmnáct stovek měsíčně, a teďka? Vždyť víte, jak se právníci pakujou – a to prej zastupuje tu, toho Šťávu, který se soudí kvůli tý krevní..no, něco jako tučnice, se státem, když jeden doktůrek, co dělal ministra vo ní řek, že je zkažená. ´

Taky neví, co by chtěl. A takoví jsou skoro všichni. Nevoní jim nic.

Jsem zvědavej, co Zagorka. Jestli podepíše. Vona by svým způsobem na to právo měla. Páč za mě, jak jsem tenkrát říkal, brala tři roky po sobě šest set tisíc korun, a to byly nějaký peníze. Ale pochybuju, že dneska si přijde na patnáctkrát tolik kdyby se to přepočítalo. Ta by se podepsat mohla, tý bych to nezazlíval, za nás se měla líp. My sme  kultůrní frontu  ocenit uměli, aby nám nešilhali po Západu, kterej jim teď leze krkem.

Autor: Jan Dvořák | úterý 27.6.2017 18:13 | karma článku: 34,37 | přečteno: 1433x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0