Marek Dalík se nade vší pochybnost očistil, avšak soud se zachoval arogantně

Bylo pro Marka Dalíka požehnání, že soud vyšší instance znovu řešil jeho případ. Dostal sice o rok víc, ale zato je morálním vítězem.

Někteří lidé však nedokážou pochopit, že i nějaký ten rok navíc je  pro odsouzeného snesitelnější, pokud se prokáže, že nebyl lhářem, gaunerem  ani podvodníkem, že byl jen  poctivým  svědkem zvažovaného kontraktu, který hned neletěl vyslepičit policii. Ta  specifice vojenských zakázek stejně nerozumí a postup obvyklý by mohla vnímat jako nestandardní.

 

- Chudák pan Dalík,Bédo.

-Jakejpak chudák, Liduš?

-Protože doplatil na to, že se ve vězení snažil polepšit a vzal si k srdci slova Mistra Jana Husa: hledaj pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti..

No a teď, když šel znovu před soud, a pravdu promluvil, tak vyfasoval ještě o rok víc, než minule, pět let. Je tohle nějaká spravedlnost, Bédo?

-Já bych ho nelitoval, těch pět let mu uteče jako voda.

-Ty seš ale cynik!

-Jaký cynik? Důležité je, že pan Dalík očistil svoje jméno, že se mu znovu vrátila čest. Vždyť z něj minule udělali sprostého podvodníka, který  nasliboval, že za půl miliardy zařídí kšeft, ale přitom na obchod s Pandury prý žádný vliv mít nemohl, protože byl  podle nich pan Nikdo. Taková urážka. Víš, jak ho to muselo psychicky zlomit?

-To máš Bédo pravdu, oni z něj udělali někoho takového, jako byl ten podvodník, co za první republiky prodal jednomu Američanovi Karlštejn..

-A to pan Dalík přitom žádnou půl miliardu ani neviděl! Jinak by nemohl být v tak strašné finanční tísni.

- Kdyby ji vyfasoval, tak by přece na tom nemohl být tak bídně, aby musel i z vězení rozprodávat majetek, jako ten apartmán ve Špindlerově Mlýně, luxusní byt na Hradčanech a pak ještě část vily za 60 miliónů.

-Jak říkám, hlavně že se očistil. Kápnul božskou, že osobně žádný kšeft nenabízel a půl miliardy za to nechtěl, že jí chtěl nějaký Slovák, a on že by maximálně dělal prostředníka za malé všimné. Tedy nikoho podvést nechtěl.

-No jo, je to slušnej člověk.

-Proto se mi vůbec nelíbilo, jak o něm večer mluvil jeden pán v televizi, nějaký janek. Připustil, že Dalík žádný podvodník nebyl, ale hned výsměšně dodal,  že byl férovej úplatkář. A to přece nebyl!

-Myslíš poctivý?

-Úplatkář, myslím. Vždyť nikoho neuplatil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | středa 26.7.2017 8:57 | karma článku: 22,67 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0