Lidí už je tady moc, seniorů obzvlášť – koronavirus planetě trochu odlehčí

Když jsem si v pátečním Právu přečetl článek s titulkem „Německá televize velebí vir: vymýtí staré, planeta zezelená“, zvýšil se mi tep. Patřím totiž k oné „cílovce.“

Hned jsem si vzpomněl, že poměrně nedávno to byla rovněž německá televize veřejné služby, jež vzbudila všeobecný rozruch, když prostřednictvím malých zpěvavých dítek drsně vyprávěla o babičce, kterou se po důkladné osvětě Grüne Jugend podařilo z ekologické prasnice převychovat na vyznavačku zelené. Mělo jít o satiru, a možná o ni i šlo, jen se mi zdálo, že by byla vhodnější spíš pro nějaký studentský levicový kabaret než pro serózní instituci.

A teď tedy něco podobného znovu, a ještě prý v drsnějším balení, jak se dalo z článku usoudit!

Umět perfektně německy, tak bych neváhal do televize zavolat a zeptat se, jak to mysleli. Ale kdoví, jestli bych se ke kompetentnímu činiteli vůbec dostal. Zřejmě by mě odbyli, že programový ředitel pan doktor Mengele je zaneprázdněn selekcí dalších agitačních spotů stejné třídy.

Ještě předtím, než jsem se snažil na webu onen skeč vyhledat a pustit si ho v originále, narazil jsem na blog kolegy Kubáska, který se rovněž rozhořčeně vyjadřoval na adresu necitelných Němců. A věděl proč, protože textu rozuměl a navíc byl tak laskav, že jej přeložil, klip opatřil titulky a dal k dispozici

ZDE.

Po shlédnutí jsem poněkud znejistil. Opravdu je to drsná záležitost děkovat koronaviru, že planetu pročistí od starých lidí a vzduch zbaví jejich uhlíkových stop.

To snad nemůžou myslet vážně! Anebo jsou natolik rafinovaní, že útočí na velmi početnou globální skupinu pod rouškou satiry, a přitom to vážně opravdu myslí, jenom se to zatím bojí bez obalu vyslovit? (A proč se ta satirická skupina jmenuje právě Bohemian Browser Ballet? Vždyť podle automatického překladače to je Balet českého prohlížeče! A přitom se o Čechy nejedná, my nejsme takoví cynici, jako ti-oni.) 

Asi to vážně nemysleli. Kdyby ano, patřičně stejnokrojově by se vystrojili, a ne, aby jeden z účinkujících byl v triku, a druhý dokonce nahoře bez! Pro veřejný výlev svého očistného manifestu by jistě zvolili marketinkově vhodnější prostředí. Třeba u Brandenburské brány nebo v nabitém Sportpalstu, aby měli živý kontakt s aplaudujícím publikem shodného ražení.

Věřím v to lepší na lidech. Byla to „sranda“. Ale blbá, jak se říká. I když…

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 21.3.2020 17:34 | karma článku: 35,17 | přečteno: 2222x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0