Kvůli Klausovi Zeman už málem zrušil tělesné prohlídky návštěvníků

Ačkoli prezident Zeman svá promyšlená státnická rozhodnutí koriguje jen v naprosto výlučných situacích, a to jen lehce, kosmeticky,  byl ve čtvrtek v zajetí zásadních pochybností.

Brouka do hlavy mu totiž nasadil člověk, s jehož politickými názory se sice neztotožnil nikdy, a pokud je toleroval, pak pouze opozičně smluvně, zato však v mnoha praktických a provozních věcech jej většinou respektuje  a na jeho vytříbený  "čuch" dá – Václav Klaus.

Na prezidentovu adresu (sice ne vysloveně, ale i dítě stojící s rodiči frontu „na Hrad“ to muselo pochopit, a jestli ne, tak někdo z nich i s komentářem mu to jistě rád vysvětlil) Klaus bez obalu řekl svůj drtivý odsudek důkladných bezpečnostně-retardujících opatření:

Nikdy bych to nedopustil!

Taková slova od přítele a profesního kolegy nemohl  prezident vzít na lehkou váhu a nezpytovat svědomí, zda naopak nebylo lepší otevřít všechny brány a dveře pro veřejnost dokořán, jak to v lehce analogické situaci už před rokem učinila berlínská kolegyně Merklová. Už už chtěl opatření alespoň zmírnit vypuštěním osobních prohlídek, ale lépe je dvakrát měřit, než jednou chybně říznout, a proto si povolal kancléře.

„Vráťo, zeptej se!“

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- Šéfe, tak jsem se zeptal našeho kremelského poradce, a ten ti vzkazuje, aby ses na Klausův názor vykašlal. Ty fronty prý naopak svědčí, a ta jeho slova jsem si poznamenal v plném znění:

Eto svidetel'stvuyet o tom, chto Prazhskiy Grad izbavilas' ot provintsializma i priblizilas' k urovney v Moskvu s ogromnymi ocheredyami pered mavzoleyem Vladimira Lenina - i vy s etim  chto-to sopostavimy.

(svědčí o tom, že Hrad se konečně zbavil provincionalismu a přiblížil se úrovní Moskvy, kde také stojí obrovské fronty před mauzoleem Vladimíra Lenina – a vy jste s ním něco srovnatelného.)

 Taky nám poslal mailem fotku, jak velké fronty tam mají. A jestli je nám to málo, tak i odkaz na video, tady.

A ještě pak posílá odkaz na odstrašující příklad, jak se dá pro komerční účely  zneužít nejsvětější věc, a upozorňuje, že soudruh prezident by moc rád nebyl, kdyby se obdobně zneužila i jeho popularita.

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 18.8.2016 16:34 | karma článku: 14,18 | přečteno: 432x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0