Koho do čela Pojistky demokracie? Kuberu nebo Drahoše? Jeden lepší než druhý

Aby pojistka proti vládní a sněmovní zlovůli, i proti snahám očesat demokratické poměry v zemi – slovutný Senát -  byl funkční, měla by v jeho čele stanout osobnost nezpochybnitelných kvalit.

Ačkoli úvahy o tom, kdo by to měl být konkrétně, zdají se být předčasné - kluby se zatím ještě formují a čekají, které z nich poctí svou účastí čerstvě zvolení nezávislí senátoři - už teď se hovoří o dvou jménech. Kubera a Drahoš.

Na první pohled se mohou jevit jako Nebe a Dudy. Starý senátní harcovník, a nováček.

Jiřího Drahoše by však postavení novice nemělo nijak diskriminovat. Hraje se totiž o trůn druhého muže v zemi. A kdo jiný, než ten, kdo byl při volbě prezidenta druhý, by měl mít morální nárok být druhým ve státě a prvním v senátu? Zdá se to být logické, jenomže sýčkující hlasy upozorňují na jeho nevýraznost a dokonce snad i na apolitičnost, s výjimkou silně rozvinutého antizemanovstí.

Jaroslav Kubera je sice politik jasných a neoblomných zásad, ale to jeho veřejné vystupování!

Cožpak druhý muž ve státě může mít vyřídilku jako Menšík? A nota bene, když první muž jí má jako otec květinářky Lízy popelář z My fair Lady? Je to na pováženou. O nějakém vyvažování by nemohlo být řeči.

I proto se objevují další jména. Mediálně téměř neznámá, zato však ničím neprovokují a nepoutají na sebe nemístnou pozornost. Jejich nositelé by při novoročním obědu u prezidenta republiky v Lánech byli důstojnými hosty. Nevyprávěli by u slavnostního stolu košilaté historky z teplického podsvětí, ani by naopak s kyselou tváří výmluvně nemlčeli, aby si s trpěným prezidentem nezadali a neodmítli by přípitek s odkazem na to, že časté pití přináší demenci.  

Přesto však bylo by optimální zvážit mezi zmíněnými senátory Kuberou a Drahošem. Zevně mají sice své mouchy, avšak vnitřně jsou jiní, než jak nám připadají. Nehledě na to, že v každém z nich je špetka rysů toho druhého.

Senátor Kubera upozorňuje, že je veskrze  seriózní, a vyhraněný. Doslova tvrdí, že" jako bavič jenom vypadám."  Kolega Drahoš je kultivovaný smíšek s pevným politickým zakotvením, i když o tom skromně mlčí.

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 18.10.2018 7:34 | karma článku: 23,24 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0