Kluk pro všechno, Andrej

Ačkoli běžně říkáme o někom, kdo je schopen operativně vykonat jakoukoli potřebnou činnost, že je to „holka pro všechno“, aniž bychom rozlišovali, zda jde opravdu o ženu či o muže, bylo by správné gender nepřehlížet.

Mezi oběma pohlavími je v populaci počet těch, co jsou „holkami p. v.“ vyrovnaný. Měli bychom proto začít užívat i pojmu „kluk pro všechno“, pokud chceme být přesní.

A také je na čase změnit pohled na samotný pojem, který má nekorektně pejorativní nádech.

Být „h. či k. pro všechno", totiž vůbec nemusí označovat osobu výlučně jen v podřízeném postavení, která podle příkazů dělá to, či ono, aby vzápětí dělala zase ono či to, podle rozhodnutí šéfa. Takový zaměstnanec / kyně čas od času reptá, co si to na něj /na ni zase vymýšlejí za práci, co jemu / jí to zase nakládají - ale rebeluje jen vnitřně, nevzpouzí se, protože neslouží zadarmo a příliš přemýšlení, které bolí, se nevyžaduje, spíše opak.

Klukem pro všechno se však může stát i člověk vysoce postavený. Jednak proto, že je přirozeně pracovitý, ale i kvůli obavám – a to bývá nejčastější důvod – že nikdo jiný by nezvládl naléhavé úkoly v takové kvalitě, jako on sám. Proto jeho (pomyslná) navštívenka musí mít nadměrný formát, aby se tam všechny jeho funkce vešly.

      

 -ŽE PŘISTÁLI NA VÁCLAVÁKU MARŤANI? A PROČ MI TO VOLÁTE ZROVNA TEĎ?

VÍTE PŘECE, ŽE V TUHLE HODINU DĚLÁM VLÁDNÍHO ZMOCNĚNCE PRO OČKOVÁVÁNÍ,

HNED POTOM SE VRHNU NA FUNGOVÁNÍ AUTOPROVOZU VE STRAKOVCE.

A TEPRVE PAK BUDU FUNGOVAT JAKO VLÁDNÍ ZMOCNĚNEC PRO STYK S MIMOZEMSKÝMI CIVILIZACEMI A BUDU MÍT ČAS TY MARŤANY UVÍTAT. ZATÍM JE POŠLETE NA TEST.  ŽE NEMAJÍ HLAVU...?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 21.12.2020 11:44 | karma článku: 19,41 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0