- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V Berlíně totiž, podobně jako na pražském Václaváku, téměř vymizely stánky s tradičními uzeninami - s opékanými buřty a klobásami.
Prsty v tom nemá osvěta se strašákem karcinogenních potravin, jimiž prý mohou být, ale na vině je konkurence. Kalá samozřejmě ne.
Jak houby po dešti vyrostly v posledních letech pouliční stánky, kde převážně naturalizovaní cizinci nabízejí tzv. kebab, který s Deutsch Wurstem nemá nic společného.
Namísto lahodného špíčku, tučného vepřového masíčka napěchovaného v tmavohnědé popraskané kůrčičce, ještě vonící přepáleným olejíčkem, nabízí kebab poměrně sterilní jehničí, krůtí nebo hovězí plátky v rozkrojené vece s plátečkem salátu.
Lidé posedlí zdravým životním stylem, a zprvu také zvědavostí, jak „exotika“ chutná, na onu neněmeckou potravinu postupně získali návyk, takže dnes je v Berlíně víc stánků s kebabem než v hlavním městě jedné z jeho pravlastí, v Istanbulu – čtyři tisíce! Nesvědčí to snad také o plíživém poturčování Německa?
Nic proti chuťovému gustu, ale dokážete si představit, jaké by to mělo politické anotace, kdyby se u nás takovýmto způsobem vetřel do stánků třeba ruský boršč? To jsme si vyzkoušeli u ruské zmrzliny, a v jiném sektoru například u Mrazíka, který nám rozložil tradiční důstojnou vánoční atmosféru s Ježíškem a jesličkami.
Při vší nevyhnutelnosti globalizace je třeba zachovat si jeden z hlavních atributů našeho češství, moravanství a slezanství - národní kulinářské tradice, a velmi obezřetně hlídat jejich indoktrinaci cizími prvky.
Další články autora |
Červené Pečky - Bohouňovice I, okres Kolín
3 390 000 Kč