Když se nesmí lyžovat v cizině, budeme (snad) lyžovat doma!

Situace kolem vánočních lyžovaček je nejistá. V oblíbené Itálii či v Německu bude zřejmě utrum. U nás by snad o Vánocích  lyžovat už mohlo, avšak dostat se na kopeček bude asi možné jenom pěšky.

Bez pomocí vleku ani v lanovce, jak je tomu dosud.

Premiér to tak černě nevidí, je optimista, jako byl v létě.  Před Ježíškem by lyžování chtěl povolit se vším všudy, aspoň to řekl ve sněmovně.

Ovšem řeči se vedou, ale hlavní slovo, respektive rozhodující „haf“ bude mít PES. Jeho páníček Blatný je však osvícenec, a tak čísla nečísla, tedy PES ne PES, slíbil otevřít areály už týden před štědrým dnem. 

Mnohým milovníkům výhradně zahraničních lyžovaček  však bude fuk, co doma, když vlády Francie, Německa či Itálie jsou přecitlivělé a obávají se toho, že horská střediska jsou největším semeništěm covidu.

Zato liberální Rakousko od Štědrého dne sice lyžování povolí, ale Čechy čeká povinná desetidenní karanténa. Takže aby si 24. zalyžovali, budou muset přijet už 13.prosince a někde v hotelovém ústraní „karanténit“. Nic moc, to kdekoho odradí – avšak o to také prohnaným sousedním hygienikům šlo. Každá záminka je i po sto letech Rakušanům dobrá k tomu, aby  nám osladili, že jme jim kdysi rozbili monarchii. 

A právě na zklamané české lyžaře, kteří si pravidelnou vánoční dovolenou ve vyhlášených zimních střediscích, třeba v Alpách, budou muset odpustit, se aktuálně zaměřila domácí marketinková kampaň. Má veřejnost přesvědčit, že i na českých horách je možné si skvěle zalyžovat, zaskibobovat, zasáňkovat - prostě si užít.

Některé skromnější nátury však není třeba dlouze přesvědčovat o tom, že na horách doma je nejlíp. Vědí to už dávno. Jako třeba tento pravidelný návštěvník domácích sjezdovek , který chce zůstat v anonymitě.

A pokud už do ciziny mermomocí jet chceme, tak Slováci  s omezováním provozu skiareálů nepočítají. Zatím. V Tatrách si ještě cestu lanovkou vychutnat můžeme.(ZDE)

Autor: Jan Dvořák | pátek 4.12.2020 9:27 | karma článku: 10,99 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0