Kdyby premiéra nepřehlasovali, byl by nový PES už brzy v zelené!

Proslýchá se, že premiér není spokojen s novou úpravou PES, jak ji nakonec ve vládě prosadil ministr Blatný. Tam byl bohužel A. Babiš s ministrem Havlíček v menšině a ostatní bojácní ministři Blatného podpořili.

Oč ve sporu jde?

Po několika předchozích vyjádřeních Blatného, že PES už zcela neodráží realitu a že je nutné ho transformovat, se premiér domníval, že ač Blatný není členem ANO, přesto se rozhodl nepřímo podpořit snahu šéfa o rychlou normalizaci života, kterou veřejnost vedoucí straně přičte k dobru. Lidově řečeno, že PES už nebude tak přísný a že stupně 5 (fialová) a 4 ( mikinově červená) se už prakticky vyskytovat nebudou.

Jenomže budou.

Ministr naopak kritéria pro výpočet skóre  zpřísnil. Přitom premiér žil v klamném domnění, že úprava bude spočívat v tom, že aktuálně zjištěná čísla (jako doposud) budou vydělena určitým koeficientem. Premiér dokonce připravil několik vlastních alternativních návrhů.

Zaprvé pracoval s koeficientem 1.5. Což prakticky znamená, že při „starém“ výpočtu skóre 77 (fialová) by vydělením 1.5 byl nový PES 51,3, což by byl už třetí stupeň v oranžové, kdy už je leccos povolené.

Dále premiér uvažoval ještě příznivější koeficient: 2,1. To by znamenalo, že namísto 77 bychom měli 38,7 – tedy žlutou a hezký stupeň 2.

Nakonec premiér dospěl k závěru, že je nutné najít takový koeficient, o němž by nikdo nemohl tvrdit, že si ho nevědecky vycucal z prstu. Definitivně se pak proto rozhodl pro osvědčené Ludolfovo číslo: 3. 14 atd. atd.

Byla to správná volba. PES byl teď sice také „jenom“ ve žluté (24), avšak vědeckost výpočtu nešlo zpochybnit. Nehledě na to, že pokud by „starý“ PES ukazoval například 40, a ne dosud modelových 77, byl by po přepočtu Ludolfovým číslem nový PES na pouhých 12, 7 bodech, čili už na prvním zeleném stupni. Jenom krůček od zániku pandemie.

„A hlava vás nebolí a čich i chuť vám zůstaly?“ zeptal se ministr v obavách, když se mu premiér snažil ještě před schůzí vlády vysvětlit přednosti svých koeficientů.

Že by očkování na premiéra nezabralo, zhrozil se ministr.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | úterý 5.1.2021 18:36 | karma článku: 14,04 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0