Ježíšek i po 25 letech poráží Santa Clause. Smutné, že?

  Je s podivem, jak v dnešním globalizovaném světě a v čím dál tím víc unifikované unijní Evropě, nejsme v téhle malé zemi schopni adaptovat  se na většinové tradice.

Lpíme na tom, že dárky nosí Ježíšek, ačkoli jde o menšinovou představu. Už bezmála před sedmdesáti lety se naši sovětští přátelé upřímně snažili spolu s vědeckým komunismem přenést k nám i vědecky ověřitelného Dědu Mráze. Navenek se všichni sice tvářili, že Dědu Mráze uznávají, ale v tichu svých příbytků nikoho ani nenapadlo, aby se na štědrý den hlava rodiny převlékla za Dědu Mráze – tak jako se před třemi týdny převlékla za Mikuláše – a rozdávala dárečky. Přitom stačilo, aby myrtu s křížem otec vyměnil za červeného kulicha.

Dnes, kdy už pětadvacet let náš přítel a spojenec Santa Claus přesvědčuje rodiče i děti o tom, že je to právě on, kdo má nejštědřejší ruku nejenom s Kola lokou,  a tudíž mu přísluší morální právo dárky našim dětem rozdávat, jsme vůči němu hluší i slepí. Raději upřednostňujeme Ježíška s českou tradicí.  

Když se pak médium čtenářů zeptá, zda by SC (vedle přípustného Ježíška) dárky měl rozdávat rovněž, dopadne to pro něj katastrofálně. Patnáctkrát víc čtenářů je pro Ježíška!

A pak, že jsme se po Listopadu transformovali. Vžijte se do Klausova rozpoložení, jak se po té marné snaze asi cítí. 

Pravdou ovšem je, že v ještě zaostalejších zemích, například v Norsku, mu stejně tvrdě jako u nás Ježíšek s převahou konkuruje koza.

Autor: Jan Dvořák | neděle 21.12.2014 9:33 | karma článku: 23,24 | přečteno: 1633x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0