Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se unijně limitovaný prodej masa „na kartu“ osvědčil v praxi?

Ačkoli nový způsob prodeje masa a masných výrobků poběží už třetí týden, obchodníci a nakupující mu na chuť ještě zcela nepřišli. „Jako by nestačilo EET, teďka další komplikace,“ hudrují řezníci.

Přitom ministryně Schillerová slibovala hladký náběh. Ale je to jinak, podobně, jako když se v lékárnách zaváděl e- recept. Řezníci sice nemusí při vážení naklepat nějaký číselný kód navíc, stačí uvést správný druh masa, jako když si  v marketu vážíte zeleninu, ale jsou pod velkým tlakem zákazníků. Ti tvrdošíjně lpí na tom, aby jim řezník neuřízl větší kus, než si objednali. Žádné tolerantní : „Tak už to o těch čtvrt kila navíc nechte,“ už neslyšíme. A dochází i k častým hádkám.

Není se co divit. Povinná spotřebitelská karta (něco jako protektorátní a pak lidově - demokratické přídělové „lístky“ na maso) je neúprosná. Je na ní  zaznamenán povolený roční limit spotřeby masa na hlavu, což je 50 kilogramů u dospělého celkem. Dál je ovšem strukturovaný na hovězí, vepřové, drůbeží - a na masné výrobky, jako jsou buřty, jelita a salámy různých druhů, takže položek je tam na šedesát. S každým nákupem pokladna příslušný počet dekagramů z karty odepíše, takže se může stát, že v polovině roku, pokud nebudete rozumně spotřebu plánovat, karta zapípá, že je prázdná. Právě toho se teď lidé nejvíc bojí, nedovedou si představit, že by vánoce 2021  byly totálně bezmasé, protože „příděl“ už vyčerpali.

Ale do svátků je ještě skoro rok. Neziskovky a jiné organizace, včetně televize, se chystají rozjet osvětové kurzy „masové gramotnosti.“ Jde o to, aby si lidé spotřebu správně v čase rozvrhli. Jestliže smíme spotřebovat za rok jen 50 kilogramů, znamená to, že každý si může dovolit sníst něco přes třináct deka denně. Musí ovšem pečlivě uvážit, zda to aktuálně bude třeba v hovězím, což je pláteček, který se po úpravě smrskne, anebo třeba v gothaji, kterého bude aspoň dvakrát tolik vzhledem k množství mouky a sóji na 10 deka tzv. salámu. A pokud dva dny maso vůbec vynecháte, můžete si třetí den dát i půl kila kolene, nebo třicet deka vepřového, které se boduje jinak než hovězí.

Zatímco ministr Petříček bruselské nařízení obhajuje, Piráti s ním nesouhlasí. „Maso by se mělo zakázat úplně,“ prohlásila v UK poslankyně Richterová a už teď sbírá podpisy pod návrh Evropské komisi, aby maso zakázala úplně.

Někteří vládní poslanci, ti, kteří zrovna nevypadají „libově“, a nikdo je ještě neviděl jíst veganská jídla, ale zato masnou kuchyň, se pod petici překvapivě podepsali.

„V tom bude nějaká levárna,“ měl prohlásit poslanec Michálek. Chce požádat o zřízení parlamentní vyšetřovací komise ohledně možného podezření na existenci tajných velkochovů a tajných jatek, které dodávají maso do tajné distribuční sítě jen pro vyvolené, a bez karty, a to už teď.

Také NBÚ zaznamenal úspěšné pokusy o manipulaci s kartami, kdy se hackerům podařilo „stržené položky“ vrátit zpátky. „Jedou v tom, jako ve všem, Rusáci,“ ozvalo se z Řeporyjí. „A Peking,“ dala se slyšet pro tchajwansko - hongkongská lobby z radnice hlavního města.

Rozumné opatření má přispět ke zlepšení kvality životného prostředí  omezením množství uhlíkové stopy jatečných zvířat  a také k ozdravění našeho organismu zásadnější konzumací rostlinných produktů. Po brzkém vychytání much by opatření mělo fungovat skvěle. Každým rokem se konzumační limit má o pět kilogramů snížit. Při tak pozvolné "odvykací kůře" to ti, co maso bez uzardění ještě dnes jedí, ani nepoznají.

Letošní skokový úbytek spotřeby o 30 kilogramů v průměru na osobu může připadat drastický, ale uvědomme si, že ještě na konci minulého režimu jsme zkonzumovali ročně skoro metrák masa, a teď už "jenom" 80, přesto však  hrozivých kilogramů, takže pozvolná redukce z padesáti  kg až k úplnému zredukování je přijatelným východiskem 

"Do roku 2030 by maso z jídelníčku občanů Unie mělo vymizet zcela, tak jako jaderné a uhelné elektrárny, vozy a letadla na pevná paliva,  přívody teplé vody do koupelen..,"  zdůraznila v novoročním poselství "Mé sedmadvacítce"  předsedkyně Ursula von der Leyenová. O zrušení archaického šlechtického přídomku "von" se nezmínila.

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 16.1.2021 8:57 | karma článku: 26,71 | přečteno: 644x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

Pakliže ano, jak tomu bylo dlouhá léta, pak na tomto serveru to správné místo nebude. . Stačí však kliknout jinam.

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09 | Přečteno: 79x | Diskuse| Ostatní

Jan Dvořák

Padla facka, padla – na Oscarech

Byla toho plná média. Známý herec Will Smith uštědřil moderátorovi v přímém přenosu facku. Vlepil mu ji za to, že nekorektně vtipkoval na adresu jeho manželky, která trpí nemocí vlasů.

19.4.2022 v 12:58 | Karma: 0 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

V rozporu s chlácholením lídrů by se bezpečnostní situace v zemi mohla přiostřovat. Fialův režim by si nemusel být jistý dnem ani hodinou. Už teď mu Stínová vláda citelně šlape na paty.

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0 | Přečteno: 104x | Diskuse| Politika

Jan Dvořák

Zajímavé mlčení České televize

Je s podivem, že Česká televize, která systematicky, a hned v několika formátech zpravodajství a publicistiky pitvá cestu-necestu vicepremiéra Hamáčka do Moskvy a shání důkazy i spekuluje, se neobrátí do vlastních řad.

15.5.2021 v 17:48 | Karma: 0 | Přečteno: 134x | Diskuse| Politika

Jan Dvořák

Covidový pas bude Evropanům slušet

Evropská komise představila v bruselském vydání zpravodajského portálu POLICITO designovou formu covidového pasu pro cesty po unijních zemích.

18.3.2021 v 9:47 | Karma: 3,61 | Přečteno: 85x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 6212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1088x
Televizní režisér a publicista

       MYSLÍM TO VÁŽNĚ - často i smrtelně

 

Seznam rubrik