Hrad brání prezidenta z nařčení, že použil nevybraný výraz

Laskavostí zdroje blízkého odboru monitoringu el. komunikace českých ústavních činitelů při ambasádě nejmenované cizí mocnosti, máme k dispozici krátký e-mail, který  prezidentův mluvčí zaslal Radě pro vysílání.

V úvodu mluvčí uvádí, že smyslem sdělení je informovat Radu o okolnostech, za jakých prezident při charakteristice jistých sporných osob použil výrazu, který se stal předmětem přemrštěné kritiky.

„Pan prezident v živých rozhovorech vždy respektuje preventivní opatření přijaté rozhlasem už před časem, kdy na mobilní tabuli umístěné do jeho zorného pole jsou patřičně velkým fontem uvedena slova, která kodex ČRo zakazuje použít“, píše se v dopise. „Pan prezident tak učinil i v tomto případě. Striktně se zdržel použití rozhlasem vyjmenovaných slov, jimiž jsou v této kategorii:

fakan, fracek, harant, parchant, smrad, smrkáč, usmrkanec, usoplenec, či hajzl,

z nichž většina by aktivitu kriticky zmiňovaných osob přiléhavě charakterizovala. Jako člověk na rétorické špičce, řečník s bohatou slovní zásobou, použil prezident synonyma k těmto slovům, jímž je ono kritizované slovo začínající písmenem z a končícím na d, přičemž předposledním písmenem je r a před ním písmeno m.

Pokud se někde stala chyba, pak nikoli na straně hlavy státu, Miloš Zeman se pohyboval v mezích mantinelů.

V závěru se mluvčí přimlouvá, aby rada rozhlas likvidačně nepokutovala. Ze situace management vyvodil poučení a podobná rizika se bude snažit umenšit. Šéfredaktor Pokorný slíbil, že napříště přivezou do Lán tabulí několik, kde bude výčet zakázaných slov podstatně rozšířen, a to o výrazy obsažené v akademické studii vulgarit.

 

Autor: Jan Dvořák | středa 17.10.2018 9:14 | karma článku: 21,42 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0