Goodness! Filmařské služby pro zahraniční štáby zkracují natáčení na minimum

V Česku se sice netočí oscarové trháky, ba ani áčkové akční filmy, zato však půvabné lokality nabízíme zahraničním produkcím, a místní studia jim na vysoké úrovni poskytují důležité služby.

Aby tento způsob kooperace vzkvétal dál, stát ještě k tomu poskytuje zahraničním společnostem tzv. filmové pobídky, vlastně jim vrací část peněz, které tady při výrobě filmu utratí. Letos se částka přiblíží až miliardě.

Navíc tady máme perfektní studiové zázemí s profesionály, kteří dokážou kdekoli na volném prostranství postavit kulisy reálně vypadajících objektů od starověkých římských katakomb po futuristické velkoměsto, prostě za desítky až stovku miliónů zrealizují cokoli, co režii napadne. A jak by ji také nenapadlo, když v pobídce se dost z nákladů vrátí.

Na rozdíl od reálného stavebnictví se pro filmaře staví vysokým tempem, čas jsou v téhle branži peníze. Proto je natáčecí plán našponovaný, avšak flexibilní zároveň pro případ drobné živelní překážky, třeba kdyby kulisy příliš zmokly, nebo se dostavil uragán a trochu je pomuchlal.

Živlu neporučíš, říkají filmaři, ale jsou připraveni.

 

Goodness! 

Ten požár města měl být přece až na konci filmu, až všechno v kulisách s herci natočíme, a ne už teď!

Tak takhle jsem si tu filmovou pobídku opravdu nepředstavoval, když nás lákali, že mají staré filmařské profíky, kteří ještě dovedou udělat úplně všechno, i bez digitálních efektů…

 Unbeatable Hollywood!

Autor: Jan Dvořák | sobota 27.8.2016 16:56 | karma článku: 19,51 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0