Generál Laube: Sledování manželů není profesionálně nic podřadného

Když výrazná osobnost z řad tajných služeb nebo policie odchází do civilu, obvykle žehráme na to, že nedostala nabídku k uplatnění ve státní správě, a že se tak o ni mohou začít přetahovat nekalé živly.

Generál Laube, který ze zdravotních důvodů odchází od sboru dokonce z místa náměstka policejního prezidenta, se však bezpečnostním rizikem nestane, neboť ministr Chovanec chce, aby mu pomohl ustavit elitní oddíl boje proti kyber zločinu.

Zdá se, že na příští minimálně dva roky bude exgenerál de facto „policejně“ působit dál, byť v civilním obleku, na jehož pořízení však příplatek od státu nedostane, jako když oblékal fasovanou uniformu.

Co ale bude potom, až v ministrově angažmá skončí?

Nestane se z něj například soukromé očko, jedno z tisíců,  které si budou najímat zrazovaní manželé a manželky, aby jim přinesl důkazy o nevěře?

Ač to zní v této souvislosti paradoxně, generál Laube patřil už před Listopadem k nejschopnějším sledovačům zájmových osob. Dokázal za pomocí bleskového maskování přímo na ulici, tak aby nepoutal pozornost, za někým jít celé hodiny, dokonce se nenápadně dostat do jeho blízkosti a poslouchat, co říká.

Ve sledování je talentem tzv. od pána Boha, což za minulého režimu mu takhle pregnantně do služebního hodnocení psát nemohli.

Ale je to tak. Už jako školák dokázal příkladně sledovat zájmový objekt, a nic podstatného mu neuniklo.

V začátcích u policejní sledovačky  se sice jednoho přehmatu dopustil, to když si popletl znění rozkazu, ale pak se zařadil k prvotřídním sledovacím elitám.

Zdendo, já jsem ti přece říkal, že se tý ženský máš pověsit na paty, a ne si jí pověsit na krk! Takhle už tu síť nerozkryjeme, viď majore..

Práci vnímal Z. Laube  vždy jako profesionální poslání a zakládal si na tom, že ač slouží politickým potřebám, sám se chová přísně apoliticky, a drží se zásady : Sleduj, koho sleduj.

„Disident, nebo president, to je mi fuk, hlavně aby mě nesetřásli!“

Po pádu režimu  bohaté zkušenosti skvěle zúročil a dokonce řídil telefonická a jiná sledování a odposlechy v zemi.

V souvislosti s odchodem od policie se dal slyšet, že pro něj jako profesionála ve sledování, stejně jako pro herce v divadle, není malých úloh. "Jsou jen „malí“ sledovači", říká s jiskrou v oku.

Vedle externího závazku na Letné začne už v nejbližších dnech provozovat Soukromou sledovací službu „Ostříž“.  O zakázky nouzi mít nebude. Aktuálně už jednu získal, a týká se sledování  jednoho manžela (syna, strýčka, švagra, dědečka  atd.) pana Babiše.   Že půjde o diskrétní záležitost lze usuzovat i z toho,  že objednávka přišla mailem anonymně "od rodiny" ,  avšak slušnou zálohu už na firemní účet kmotr či "přítel"  poukázal.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | úterý 20.9.2016 13:12 | karma článku: 23,05 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0