Francie se (už) o pomoc neprosí

Stálo by pogratulovat francouzskému zdravotnictví za to, jak rychle, doslova během pár desítek minut se v zemi zlepšila kritická situace s nedostatkem lůžek pro nemocné chorobou Covid-19.

Mělo se tak stát brzy pod odletu speciálního Airbusu A330 francouzské armády, který s šesticí pacientů nakažených koronavirem směřoval do Brna, kam však nedoletěl, protože – a na to existuje hned několik  nepotvrzených verzí. Každá však připouští, že jednomu z pacientů se přitížilo zhruba v době, kdy se letadlo blížilo k Lucembursku. Podle jedné verze tam přistálo a pacient byl transportován do místní nemocnice. Poté se letadlo s pěti pacienty kupodivu vrátilo do Paříže, aniž by pokračovalo do Brna. 

Ve druhé verzi Airbus v Lucembursku vůbec nepřistál, jenom se otočil a vrátil se kvůli zhoršení stavu onoho pacienta do Francie.

Obě verze pravděpodobné jsou. V té druhé zdravotníci oněch 6 lůžek pro intenzivní péči bleskově vydupali ze země v době, kdy byl Airbus ve vzduchu. Nebo je rovněž možné, že Lucembursko se velkoryse postaralo o všech šest pacientů, když už jeden z nich bezodkladnou péči vyžadoval.

Třetí verze, že Lucembursko snad nabídlo Francii výhodnější podmínky – třeba tím, že Luxemburg je výrazně blíž než české Brno – je nejvíc spekulativní. Kdyby se potvrdila, mohla by se i osobně dotknout  zdravotníků v Brně, kteří pro solidární hospitalizaci občanů Francie museli nelehkým způsobem narychlo vytvořit podmínky. Potom odmítnutí pomoci, snad proto, že Brno najednou nevonělo, když se náhle nabídla „stará“ západní unijní země, by chutnalo dost hořce.

Zřejmě však jde jen o zbytečné spekulace ve stylu, že darovanému koni na zuby hleděli - což se nesluší - , protože  slova francouzského premiéra, která nám tlumočil předseda Babiš, takový důvod vylučují: 

    "Moc děkoval, ale řekl, že zatím se u nich situace zlepšila, takže naši nabídku zatím nevyužijí. Že zatím moc děkují za solidaritu, ale zatím to vyřešili jinak.“

Takže verze čtvrtá – letadlo vůbec nevzlétlo, protože nebyl důvod, jestliže to, co ještě  o víkendu bylo pro Francii neřešitelné – a o pomoc žádala – se den poté vyřešilo.   

 

Autor: Jan Dvořák | úterý 7.4.2020 11:49 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1449x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0