Festival ve Varech nemlčí k ohrožení demokracie, Eben to Trumpovi a Zemanovi nandal

V pátek začal  Filmový festival, a  jak se ukazuje,  není jen přehlídkou  pohyblivých obrázků, ale  také důstojnou kulisou  pro verbální artikulaci občanských postojů, což  nelhostejná část veřejnosti uvítala.

 

-Řeknu vám, pane docent, že jsem šťastnej, že festival ve Varech už první den dostal punkci světovosti.

-Počkejte - punkci, to jako nějakou špicí do zadku?  Nechtěl jste spíš říct: punc, punc světovosti?

-Jo, to jsem chtěl říct, že dostal ten punc.

-Myslíte kvůli tomu, že je tam hvězdou mladší bratr daleko slavnějšího bráchy Bena, co má dokonce dvě Zlaté maliny, na rozdíl od jediného Oscara, co dostal Casey? 

Nebo spíš ten punc vidíte v tom, že třeba ex první dámu nedoprovázel ex prezident, ale vnuk?  

-Nebuďte hnidopich, pane docent. V tom to není, s kým kdo přijde, nebo s kým kdo odejde. To je jenom pastva pro bulvár, heleďte.

Světový bylo to, že podobně jako na Oscarech nebo na akcích, kde se sejde výkvět národní, anebo dokonce mezinárodní Kultůrní fronty, že se ve Varech odventilovaly  občanský postoje. Moc dobře to ukázal Eben, když proved  skvělej dvojkop jedním vrzem.

-No moment, jak to myslíte?

-Tak, že když vítal americkou delegaci, že si v jedný větě kopnul do Trumpa a zároveň taky do Zemana. Tady to je:

 

Po posledních prezidentských volbách ve Státech se naše národy ještě sblížily, protože teď už i Američané vědí, jaké to je.

- - - - - - -- - - - - - -

Vidíte v tom taky tu světovost, pane docent, když se umělec jasně vyjádří, přitom nikoho nejmenuje, aby se dotyčný nemoh urazit,  a celý sál bouřlivě tleská?

- Pane soused, nevím, mně se taková politizace nějak nezdá.. A když už,  pak to bylo poněkud nevyvážené, jakoby Rusové taky nevěděli, jaké to je.

- Ale i tak musíte uznat, že to byl návrat ke kořenům festivalu, přesně v duchu hesla otců zakladatelů: Tvůrčími činy k přátelství mezi národy.

- Prosímvás..Copak tohle byl od Ebena nějaký tvůrčí čin? 

Ani přečin to už dneska není, otevřít si pusu na prezidenta – jo, kdyby něco podobného  řekl  v době Brežněva, třeba  jako že výměnou Dubčeka za Husáka se naše národy sblížily na ještě věčnější časy, to by byl panečku kofr .  

- Říkal jste fofr?  No to by fofr byl, to jo. Tenkrát.

Autor: Jan Dvořák | neděle 2.7.2017 7:50 | karma článku: 33,91 | přečteno: 1942x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0