Důtky premiéra Sobotky

Premiér Sobotka po vlně mediální kritiky za práci kolegů z ČSSD, kteří buď z čiré hlouposti, či - nedej bůh -  v cizím žoldu jdou proti prioritám lidu vyžadujícího sociálně únosná mobilní data,  rozhodl se pro rázné opatření.  

Ministr Mládek, který už delší čas jde na ruku telekomunikačním operátorům a nově teď pléduje za plynovod z Rakouska, čímž by cena plynu pro lidi podstatně vzrostla, měl od premiéra „dostat padáka“.

Ale nestalo se tak.

Ministr šel do sebe, kál se, a dokonce udělil důtku svému náměstkovi, který na webu pobouřil veřejnost stanoviskem, že pokud chceme mít levná mobilní data jako Poláci, tak ať se do Polska přestěhujeme.

Ministr v dobré víře přispět k volebnímu vítězství se však projevil jako demagog, protože náměstek měl objektivně pravdu. Totéž co o datech,  platí třeba o mzdách - ve stejné výši jako Němci je můžeme mít podle germanisty Kalouska až v roce 2030 – a kdo je chce takové hned, ať jde za prací do Německa.

Ale takové kacířství je zcela v rozporu se soc. dem. politikou, která nabízí všeobecný blahobyt už od podzimu,  ledva se zavřou volební  místnosti a pokud  lidé zvolí do čela jejich stranu.    

Ve snaze zachránit si kůži  musel proto ministr Mládek trochu přidusit náměstka, a aby se premiérovi ukázal jako opravdu rázný tvrďák, vyhodil tiskového mluvčího. Hůl si našel, "tiskař " prý náměstkovi nepřipravil dostatečné podklady, a on pak vyrukoval s nešťastným Polskem.

Pro premiéra byl Mládkův návrat ke tvrdé sociálně demokratické linii vážným mementem. Začal zkoumat i vlastní kroky z minulých dní. A dospěl k bolestnému závěru.

Na odvolání sebe sama to ještě nevypadá, ale tajně si udělil důtky.

Předseda rovněž s okamžitou platností rozprášil celý tiskový odbor Úřadu vlády. Kvůli tomu, že  poté, co na síti pod vlivem nezadržitelné emoce použil ve větičce o A. B. vulgarismu „vojebal“,  nebyl nikým z jeho početného aparátu diskrétně upozorněn, aby své vyjádření přeformuloval do obvyklého korektního tvaru, který je jeho vytříbené mluvě vlastní.

Zároveň premiér poslal ministrům vnitra a obrany depeše s vážnou výtkou k práci elitních útvarů zabývajících se hrozbami z kybernetického prostoru. Podle premiérova soudu v nastalé krizové situaci specialisté hrubě selhali, když zůstali pasivní.  Nekonal-li tiskový odbor, očekával  by předseda okamžitou reakci od nich,  která by jej před následnou skandalizací ochránila. 

" Cožpak byl nějaký problém",  ptal se v depeši premiér, "nabourat se mi do účtu a nešťastné ojebání zkorigovat nahrazením vhodným synonymem, například slovem přechc přelstil?".

  

 

Autor: Jan Dvořák | neděle 19.2.2017 8:43 | karma článku: 28,89 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0