Dřív u nás extrémisté rozvraceli socialismus, teď nynější režim

  -Bédo, co pořád smolíš? Zase nějakou stížnost, anebo píšeš hlášení na Hygienu, kdo u nás v baráku nenosí na chodbě a ve výtahu roušku?

-Ale ne, Liduš,  nestěžuju si momentálně na nic, ale trošku si pohrávám..

-A s čím? To ses pustil do nějaké hry? Já myslela, že ve tvém věku už máš rozum..

-Trochu jsem si pohrál s jedním oficiálním textem. Kapku jsem ho zeditoval..no, přepsal. Hele. Je to ze Zprávy o extremismu.

A je tam taky tenhle odstavec:

Zaznamenány byly vazby některých dogmatických komunistů na proruské entity v České republice. Část z nich se opakovaně zúčastnila nejrůznějších vzpomínkových akcí v Rusku. Publikující jedinci psali tendenčně zaměřené články adorující Ruskou federaci a kritizovali vývoj na Ukrajině, zahraniční politiku USA a NATO. Někteří tak svým přístupem mohli podporovat vlivové akce Ruské federace.“

-No, a co jako? Apolitické vnitro prostě určuje, kdo je dogmatický komunista, protože takový extrémní element, na rozdíl od nedogmatického státotvorného komunisty,   je zralý  páchat  podvratnou činnost, stejně jako za minulého režimu rozvraceli republiku dogmatičtí  antikomunisté, kdežto angažovaní komunisté pro ni dýchali..

-No právě, a tak jsem si představil, jak by podobný odstavec vypadal asi tak před pětatřiceti lety, kdyby ho psalo tehdejší vnitro:

Zaznamenány byly vazby některých disidentů i populárních osobností na pracovníky západních velvyslanectví a turistů z těchto zemí. Část z nich se opakovaně zúčastnila nejrůznějších akcí pořádaných americkou ambasádou. Jedinci publikující v nelegálních tiskovinách psali tendenčně zaměřené články adorující USA a kritizovali vývoj v táboře socialismu, zahraniční politiku SSSR a Varšavskou smlouvu. Někteří tak svým přístupem podporovali vlivové akce USA.

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 24.9.2020 17:12 | karma článku: 24,11 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0