Dozvuky pražské Pride

Duha hrdě se klenoucí v uplynulých dnech nad matičkou Prahou, je ta tam. I duhové nasvícení americké ambasády pohaslo a úřad se ponořil do obvyklé globální velmocenské šedi.

Ti, kdož většinově nemají být na co hrdi, si oddechli. Týden mučivých výčitek, že jsou jiní než ti jiní – a tím se pyšnit netřeba, spíš se za to mají stydět – pro ně skončil.   

Drobné dozvuky však zůstaly. Zvídavým dětem se některé věci těžko vysvětlují a může dojít i k nedorozumění.

 

-Tatí, vždyť jsi mi slíbil, že se budeme dívat na zpívanou pohádku o nějaké Rusce a princi, a zas tam dáváš tu …no víš přece co.

Jste vůbec s mámou normální, a není máma vlastně taky táta, ale v sukních?

-Ale Peťulo, ta pohádka, to je opera, a není o Rusce, ale Rusalce, a nevidíš Pride Parade, ale parádní kostýmy, rozumíš?  A buď tiše, teď bude mít sólo vodník, viď maminko.

- - -

Na Letenské pláni, kde se konaly kulturní vložky Prague Pride s různými kapelami, se pak při nedělním uklízení našel  kromě kelímků od piva, tácků od klobás a speciální literatury, i text poměrně známého šlágru z osmdesátých let.

Zajímavé je, že  organizátorům stačily jen drobné textové korekce, aby písníčku nemusela interpretovat  nežádoucí (z hlediska genderového) smíšená dvojice jako v originále – Zagorová/Rezek, ale aby ji hrdě zazpívali  dva muži. Zda na Letné jimi byli třeba pánové Rezek a Margita, není z nálezu textu patrné.    

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 14.8.2017 18:01 | karma článku: 23,61 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0