Dozvuky neschválení zákona proti kuřákům rozkládají koalici

Po úterní  koaliční roztržce, kdy neprošel protikuřácký zákon - z pohledu ČSSD zradou ANO, kdy valná část poslanců byla proti, a z pohledu ANO zase zradou soc. dem., která podpořila kuřárny - se zklidnění horkých hlav nedalo čekat.

Projevilo se to právě během středečního zasedání kabinetu.

Vlastně ještě před jeho začátkem, když ministři do Strakovky přijížděli. Pozornost nebudil ministr Pelikán, který přijel jako vždy na kole, ani ministr vnitra, kterého tradičně v opancéřovaných nosítkách dopravila až do budovy speciální přenosová  jednotka.

Ohromil až ministr Babiš, který přijel nikoli v audině, ale na oslím hřbetu. Osel  z bezpečnostních důvodů zastoupil tradičního koně, který na reklamních plakátech jisté firmy nese postavu kovboje , tzv. Mar**** Mana.

Kolemjdoucí, ale i členové kabinetu tápali v tom, co má tento outfit předsedy ANO znamenat.

Buď mají pravdu sociální demokraté, že poslanci ANO jsou pod totálním vlivem tabákových firem, které nemilosrdně vyžadují marketingové plnění za pytle cigaret věnované hnutí na charitativní účely a proto i vicepremiér skáče, jak oni pískají, anebo Andrej Babiš chce absurdním převlekem naopak zesměšnit předsedu vlády, když nehoráznou lež o zlobování vůbec z úst vypustil.

To však nebyl jediný dozvuk včerejška. Potupený ministr Němeček nemohl prohru ustát, a tak přišel s očividnou provokací vůči Babišovu hnutí. Zneužil jejich stranického symbolu, modré placky s nápisem ANO, BUDE LÍP  a ve skandálně  „upravené“ podobě si ho připevnil na klopu (viz snímek č.1)

V detailním záběru na snímku č.2 vidíme, jak hluboko ministr klesnul.

Teprve když premiér nechal ochrankou odtrhnout ministra Němečka od ministryně Šlechtové, která mu za otevřeného povzbuzování dalších ministrů ANO chtěla zostuzující odznak z klopy servat, stejně jako  Němečka povzbuzovali ministři za soc. dem., mohla být schůze zahájena.

Příznačné je, že nechutné předehry se nezúčastnili lidovečtí ministři. V té době se nacházeli v kuřárně.

AKTUALIZACE:

Před čtrnáctou hodinou se  premiér sešel  na neutrálně půdě pánského WC s Andrejem Babišem a dohodli se, že je nejvyšší čas vykouřit dýmku míru a nečekat až na kouř vzešlý z koaliční rady. Problém je jen v tom, že oba lídři jsou nekuřáci. Zatímco Sobotka si zoufal, jak situaci vyřešit,  tak Babiš zavolal ministra životního prostředí Brabce. „Podívej se, v šest večer mým jménem vykouříš dýmku míru tady se Sobotkou..“

„Se mnou ne, vezme to za mě Víťa Jandák, ten beztak hulí jako komíny, po kterých ten tvůj Brabec tolik jede, a přitom hlasoval proti zákonu..“

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 26.5.2016 15:10 | karma článku: 14,58 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0