Dovolená na poukaz

Kdo rychle dává, dvakrát dává -  držela se známé zásady  ministryně Dostálová, když přišla s renesancí někdejších „odborářských dovolených“. Zaměstnancům stát přispěje na dovolenou - ovšem v určených rekreačních zařízeních v Česku..

Ministryně tím chtěla zabít hned dvě mouchy najednou. Těžce postiženým provozovnám cestovního ruchu „dodat“ na léto klienty, - a klienti, kteří by jindy trávili dovolenou za hranicemi „všedních dnů“,  se při  pochopitelných  obavách  o  epidemiologickou bezpečnost v cizině,  přes veškeré vládou  vyhlašované semafory, mohli náhradně a bez rizika "céčka" rekreovat aspoň v naší kotlině.

Původně měly  ze třetiny "poukaz"  spolufinancovat (cca 3 tisíce Kč)  firmy, avšak  z toho sešlo, nemohou si to dovolit. Snad až za rok.  To je ovšem velká škoda. Připravily  se o možnost rozhodnout, koho na takovou bonusovou dovolenou „pošlou.“ Nakonec to dopadlo tak, že stát přispěje dokonce čtyřmi tisíci,  jenomže - nebude to  v sezóně a  nepůjde o  známá letní rekreační místa, ale o lázně. A to ještě některé.

Střední a mladší generace na kolektivistický  způsob dovolené sice zvyklá není, ale to by se jistě brzy podalo. Vždyť i klasická odborářská rekreace kdysi jako nepoznané novum u některých konzervativců vzbuzovala zpočátku nedůvěru.

Stačí si připomenout jednoho bručouna, který se zprvu choval, jakoby poukaz dostal snad za trest. Bral to tak, protože lidí měl z práce už dost, denně byl totiž v úzkém, a často konfliktním kontaktu se stovkami z nich, v tramvaji.

(VIDEO  ZDE - račte kliknout)

Ve filmu nakonec došel Anděl dopravního podniku k poznání, že kolektivní dovolená něco do sebe měla.

Jak by se asi zachoval dnes, po letní rekreaci z dílny ministryně Dostálové?

 

-Řeknu vám, milostivá paní, pan primátor Hřib se zachoval jako správný chlap. Na Dopravní podnik se nevykašlal a  když nám nevyšla podniková rekreace, kterou dojednal v družebním Tchaj penu na Tchaj – wanu, tak nám jako náhradu zařídil poukazy aspoň sem.

-To víte, pane Anděli, i já jsem obětí pandemie, měla jet  do Itálie, ale tu nám zatím nedoporučují.

Doksy holt nejsou Rimini a Máchovo jezero není Jihočínské moře, to se vůbec nedá srovnávat..

-No, já se stejně nejradši koupu ve vaně. Přesto bych tu Čínu jednou.. Ale copak mně, paní Pichlová,  znovu dají poukaz, když už jsem čerpal teď? 

-A co vy víte?  Třeba bude prezidentská kancelář vydávat vlastní rekreační poukazy do Pekingu , a když se přihlásíte, můžou vás vylosovat.

Autor: Jan Dvořák | středa 15.7.2020 11:22 | karma článku: 13,12 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0