Dojde k redukci počtu ministrů za ČSSD? Bylo by to férové

  Aktuální volební model by mohl přinést Babišovu hnutí pocit uspokojení. Není to radost, že každý třetí volič by už teď vhodil do urny právě ANO? A to, prosím, volby ještě na vrátka neklepou.

Usnout přitom na vavřínech, respektive na řepce s vědomím, že „jsme Kingové“, by ovšem bylo překážkou dalšího růstu podpory hnutí, a ten potřebný je. Třiatřicet procent je sice úctyhodné číslo, ale i takový zisk v reálných volbách by znamenal, že bez koaličních partnerů ANO příští vládu samo nesestaví. Piráti mají v preferencích dokonce 19 procent, což by v součtu stačilo, ale jako partneři jsou rizikoví – nechtějí dávat peníze na zbrojení, koketují se sektorovou daní a volné byty by chtěli obsazovat.

 Aby ANO bylo schopné sestavit většinou vládu, muselo by získat ještě dalších 18 procent voličů, což příliš reálně nevypadá, ani kdyby jim štěstěna přála  v otevření dalších posilujících účelovek.

Reálnější však je, že ANO by se mohlo přiblížit, nebo dokonce i lehce předstihnout volební majstrštyk komunistů z roku 1946 – 40,17%. A jít pak do otevřené nebo skryté koalice s kýmkoli, kdo dodá další mandáty  pro většinovou sto jedničku ve sněmovně. 

Sociální demokraté nad průzkumy sice nejásají, ale zoufalí nejsou. „Stabilizovali jsme se“, s ulehčením konstatuje předseda s moudrostí ošetřujícího lékaře chronického pacienta. Oponující hlasy, že šest a půl procenta „to není nic moc“, odbývá poukazem na to, že ať jsou všichni rádi. Partaj ve vládě je a má tam dokonce celou třetinu ministrů, ačkoli matematicky vzato by měla mít nanejvýš tři. „Babiš je náhodou velokrysej“, míní předseda Hamáček.

Zdá se, že jsem to s velkorysostí k socialistům poněkud přehnal, připouští premiér. Mají těch ministerstev moc. Chtělo by to optimalizovat, aby měli jen pětinu křesel. Ale která jim sebrat?

„Ale to by dělalo zlou krev,“ krotí šéfovu představu někdejší socialista Faltýnek, “musíme najít nějaké řešení, aby to nevzali osobně, jako atak.“

„A ty bys o takovém věděl?“

„Podívej, kdybychom celkový počet ministrů o deset navýšili, tedy na pětadvacet z patnácti – a socialistům žádná křesla přitom nepřidali – byl by procentuální poměr už vyvážený, měli by pětinu ministerstev, protože mají pouze pětinové preference. Co říkáš?“

Neříkal nic, byl to jen produkt mikrospánku, když už tady ve Strakovce úřaduje od pěti.         

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 15.4.2019 12:52 | karma článku: 11,54 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0