Devátý leden mohl být pro vládu „škaredou středou“

Už to vypadalo, že se schyluje ke dramatické roztržce mezi vládními stranami a jejich tichou společnicí, komunistickou stranou. Mohla vyústit i do otevřené nepodpory vlády a k jejímu pádu.

Příčinou byla náhlá změna postoje babišovců ke zdanění finančních náhrad církevních restitucí. Oproti původnímu návrhu zdanit náhrady  už v roce 2020,  se na stole rozpočtového výboru objevil nový návrh, aby se celá operace posunula až do volebního roku 2021, přičemž poslanci ANO jej proti všem předpokladům a dohodám s partnery překvapivě podpořili. Tím by se „vlajková loď“ komunistů – dodatečné zdanění, ocitla na mělčině a KSČM by od svých příznivců, ale i od opozice, sklidila výsměch za to, Babišovi naletěla a věřila, že jeho vláda bude prosazovat právě tento klíčový bod komunistického programu. Už nejenom ve vzduchu lítala slova o proradnosti a zradě.

Předseda Filip se okamžitě sešel mezi čtyřma očima s premiérem, aby nenechal na sobě dříví štípat. A vzal to hezky zostra - pokud je ovšem přepis od zdroje autentický.

-Pane premiére, že máte dvojí občanství – české a slovenské – to je vaše věc, do toho mi nic není.

Ovšem do toho vašeho dvoj stranictví, že kromě veřejně známého předsedování ANO jste i utajovaným členem naší strany, kam jste plynule přešel po Listopadu 89 a s naším vědomím založil  skrytě levicové hnutí, do toho mi je moc, jestliže hrubě oddalujete plnění závazku zdanit restituce.

Buď si to ještě rozmyslíte, nebo… nebo vás budeme muset stranicky potrestat vyloučením, což by po tolika desítkách let vašeho členství byla pořádná ostuda. A s takovým vyhazovem by ruku v ruce šlo i ukončení podpory vaší vládě, ale protože už dávno nejsme stalinisti, máte čtyřiadvacet hodin na rozmyšlenou.

Soudružská slova řečená do duše zabrala. Během pár hodin došlo ke korekci neuváženého záměru o posun,  a na původním postoji ANO se nakonec nemění nic. Církve se budou muset uskromnit už v příštím roce.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | středa 9.1.2019 15:56 | karma článku: 14,65 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0