ČSSD proti Babišovi vymyslela pojistku, která snadno praskne

Sociální demokraté přicházejí s velmi kreativními nápady, jak Babišův vyjednávací tým přitlačit ke zdi.

Nejnověji se rozhodli, že ideálním pojistkou proti přehlasování ve vládě může být stálá psychologická hrozba, jakýsi Damoklův meč. Spočívá v tom, že pokud se všech pět ministrů za ČSSD rozhodne podat demisi, musí  demisi podat i Babiš, a vláda automaticky padne.

Hamáček si už živě představuje, jak se při kontroverzích pokaždé zvedne, podívá se na „své“ ministry, a varovně pronese: „Jdeme?!“

Po delší odmlce, aby se Babiš stačil zapotit, Hamáček blahosklonně hlesne: „Dobře, tak ne. Ještě ne…“  No prostě idylka, jak mít ANO v hrsti.

Jenomže, i když něco takového může být v koaliční smlouvě napsáno, pak ústava nic podobně vyděračského  nepředpokládá. A má samozřejmě navrch.

Zdá se, že Hamáček spoléhá ,stejně jako zrádní ministři v osmačtyřicátém, že prezident jejich demisi přijme a přitlačí na Babiše, aby rovněž odstoupil. Ale to se asi přepočítá. Prezident dbalý ústavy přece nevyvolá vládní krizi kvůli odstoupení pouhé třetiny ministrl, když není nic snazšího, než za ně jmenovat jiné a z jiných stran, kteří se budou svých postů vážit. Takže ten Damoklův meč by nakonec visel spíš nad sociální demokracií.

Právě se vracím od pana prezidenta.

Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy na rekonstrukci vlády po demisi pěti zrádných ministrů z ČSSD přijal tak, jak jsem mu je předložil.  Kabinet doplní ministři za KSČM a SPD. Jsou to, předseda…

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 26.4.2018 8:40 | karma článku: 22,75 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0