Co zbylo z odkazu vítězství pracujících?

Pětadvacátého února má jmeniny Liliana. Na paní, slečny i holčičky tohoto hezkého květinového jména blízcí a přátelé jistě nezapomněli. Bývaly doby, kdy ono datum bylo připomínáno všem,horem dolem. Ne však ve spojitosti s Lianou. 

- Liduš, vzpomíníš? To náměstí za námi se ještě před třiceti lety jmenovalo Náměstí milicí. A stála tam socha dělníka s puškou. Neměli bychom tam odpoledne položit aspoň kytičku, když na dnešek připadá výročí Únorového vítězství..

-A co nám je po tom? To ať si slaví Filipovci. My u nich přece nejsme, ehm, tedy už dlouho ne.

- Ale přesto bychom zavzpomínat s vděčností mohli. S tím vítězstvím pracujícího lidu je spjatý osud celé naší rodiny.

Kdyby televize nebyla tak strašně přepolitizovaná, nabídnul bych jim náš rodinný příběh jako aspoň třináctidílný seriál. Něco jako kombinaci Nejmladšího z rodu Hamrů, Gottwalda, Okresu na severu, Muže na radnici, Inženýrské odysey a Kameňáku.  Ale oni mají zájem jenom o krváky.

Přitom ta sága má svou logiku.

Kdyby děda v osmačtyřicátém nebyl v milicích a komunisti nezvítězili, pak by se mocným tajemníkem a později ministrem nestal. A táta jako obyčejný inženýrek by stěží mohl venku na západě dělat obchoďáka, a pak, když to prasklo, by přece bez tak skvělého zázemí a konexí nemohl tu pézetku šikovně zprivatizovat a pak jí střelit a stát se poslancem.

-Ale ty přece na nich závislý nejseš, Bédo. To ty sám, vlastní pílí..

- Práva jsem sice udělal, jak si táta přál, ale upřímně řečeno, s právníky se vždycky dalo dláždit, a já jsem se přitom díky… okolnostem dostal do prestižní advokátní kanceláře, kde radíme ministrům a moje jméno má zvuk, i historicky ..

Sakra, tady  je ale narváno. Každý někomu něco vykládá, nadává  na poměry nebo telefonuje. Člověk pak neslyší vlastní slovo, když chce trochu zavzpomínat! To je tak v tramvaji pokaždé?  Na tohle nemám nervy.  A to jsem si je přes víkend dal ve Špindlu  do pořádku. 

Proč jsem se nechal od tebe zblbnout tou ekologií a nejel autem jako vždycky. Jsem holt měkkej, ne jako dědova ozbrojená pěst dělnické třídy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | úterý 25.2.2020 19:41 | karma článku: 15,92 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0