Co ve zprávě o setkání Merkel s Putinem nebylo

Rozsah toho, co se veřejnost dozví o důvěrných jednáních státníků je odvislé od jejich ochoty „pustit“ informace ven. K tomu pak slouží společná komuniké, brífinky, prohlášení či bobřík mlčení.

Sobotní setkání německé kancléřky s ruským prezidentem navenek vypadá jako bez výsledku, jako opakovaná výměna beztak už známých názorů protějšků na situaci v Sýrii, na Ukrajině a také kolem vyloženě apolitického plynovodu (z Ruska rovnou do Německa pod mořem).

Proslechlo se, že Angela Merkelová navrhla Putinovi, aby byl společný plynovod přejmenován ze studeného označení Nord Stream 2, na symboličtější název. Přímo se nabízí Družba II (?????? II /Kameradschaft II. Dvojka je tam kvůli rozlišení od ropovodu Družba z doby RVHP, kdy německé demokratické označení operuje se synonymem citově ještě silnějším: Freundschaft.

Až na tento detail se oficiální část jednání ke čtvrt miliardě občanů obou států prostřednictvím internetových médií a nedělního bulváru dostala.

Kupodivu ani bulvár však neměl k dispozici od insiderů ze Spolkové tajné služby, která z ryze bezpečnostních důvodů prostorově monitoruje interiéry vládních objektů, odposlech, respektive monitoring následujícího dialogu obou státníků. My jej máme. Na zvědavé otázky odkud, odpovídáme, že prozradit zdroj by bylo krajně neetické.  

-Poslyš, Vladimire, po tolika letech známosti, nepraštíme  konečně do toho? Já vím, tenkrát v Dresden jsem se moc upejpala, ale to už je dávno..

Nebylo ti na veselce té rakušácké babiz…, kolegyně ve Štýrsku, trochu smutno být tak sám, bez báryšni?

Podívej, ty seš volný..

-Da, ale co ty?  Ty rozvedená nejsi.

-Nein, a co má být ?

Klidně si tě vezmu. Víš, u nás se to v posledních letech tak přísně nebere. A když tolerujeme mnohoženství – a jde třeba o pět manželek, tak proč by némlich u mě nemohli tolerovat jednoho chlapa navíc?  

 

 

Autor: Jan Dvořák | pondělí 20.8.2018 7:44 | karma článku: 20,40 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0