Česká televize přišla zase pozdě!

I když jsem si předsevzal, že do ČT se navážet nebudu, protože povinný poplatek veřejnoprávnosti bohatě zúročím  hodnotnými zážitky  na jiných kanálech, mlčet přesto nemůžu!

Jde totiž o zásadní věc.

Kdo jiný, než televize veřejné služby, která není pod bičem komerce, aby musela otrocky vysílat podle dlouhodobého schématu na který má nabalenou reklamu- respektive reklamy, na které nabaluje program - si může dovolit, aby pružně reagovala na momentální okolnosti?  Natož na zjevné trendy, kterým by vysílání snadno uzpůsobila. Mohla by, ale nečiní tak dostatečně rychle, až se značným zpožděním.

Nezpochybnitelným trendem letošního roku je urychlení příchodu léta, respektive letního počasí bez praktického nástupu známek jara, tzv.“rovnou.“

A tak zatímco už 40 dní si užíváme letní atmosféry, ČT se tvářila, že se jí to netýká. Místo toho, aby už od května nasadila letní schéma, což znamená absolutní reprizovanost retra 1950 - 1990 a zejména pohádek i v hlavním vysílacím čase – s výjimkou zpravodajství – tak nás rozmazlovala dokonce reprízami z polistopadové éry a sem tam i prémiovými pořady, aniž by si je s péčí řádného hospodáře schovala „na pak“, až bude hůř – tedy s počasím.

Zřejmě až stížnosti diváků, proč se tak plýtvá, přiměly ČT, aby před deseti dny letní schéma konečně nasadila. A tak už s ulehčením máme program, na který se dívat nemusíme a můžeme vyrazit na procházku vlahým večerem nebo do vlahého hostince, popřípadě obé spojit dohromady. Je jen škoda, že film Jan Hus zařadila ČT až včera. Při normálním létu, jemuž předchází normální jaro, se Jan Hus vždycky pochopitelně vysílá 6. července odpoledne, kdy je výročí Mistrova upálení a slavíme ho volnem u vody. Včera se film vysílal vlastně s dvanáctidenním zpožděním, jestliže připustíme, že s létem jsme měsíc dopředu - měl se vysílat už 6. června.  

A co s Cyrilem a Metodějem? Ti snad budou čekat až na 5. červenec, kdy „počasově“  bude už 5. srpna?        

 

Autor: Jan Dvořák | úterý 19.6.2018 19:11 | karma článku: 33,16 | přečteno: 4447x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0