Barbarsky svržené sochy politiků vracet nebudeme? A Mariánský sloup ano?!

Bouřlivák a souputník Jaroslava Haška, anarchista Franta Sauer, teď jistě přerušil svůj spravedlivý spánek na věčnosti, a je ve střehu.

Po 102 letech od slavného vlasteneckého aktu chce pražský magistrát pošlapat tenhle Frantův nejpozoruhodnější čin - zboření Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Sauer už jistě spřádá plán, jak znovupostavení sloupu zabránit. Po mnoha odkladech a rozepřích mezi politiky se nebezpečí ostudného návratu sloupu jeví jako reálné.

Bude to plivanec na revoluční úsilí z roku 1918, kdy z vůle lidových mas byl původní sloup odstraněn, a byl tím učiněn důležitý krok k vyrovnání se s  R-U minulostí. 

A pokud se přesto zastáncům starých pořádků sloup postavit podaří, pak Sauer se svou nebeskou družinou se určitě pokusí o úspěšný remake někdejšího Svržení z osmnáctého roku.

Podle jedněch bude znovupostavení sloupu výrazem zpátečnictví, podle jiných naopak přirozenou normalizací a návratem ke stavu, který tady poklidně panoval po celých 300 let tzv. úpění národa pod cizáckou monarchií. 

S návraty odstraněných pomníků na původní místa se v posledních desetiletích u nás nijak nespěchá. S výjimkou TGM, samozřejmě. Ten dokonce v mnoha případech zaujal pozici po vůdci světového proletariátu VIL.

Avšak jiní svržení politici, respektive jejich sochy, na comeback stále ještě čekají.

Například JVS si oprávněně stěžuje na to, že zatímco v Rusku mu „znovu přišli na chuť“ a už pevně stojí na piedestalech, tak u nás stále je všechno při starém. Stěžoval si u KG:

„Vidíš, Klemente, mě sice před časem na Letnou znovu vrátili, ale byl jsem jenom do pasu a místo žuly z latexu, protože televize točila nějaký film. A na skutečný návrat čekám od roku 62, kdy mě zbořili, tedy už skoro 60 let. Jestli bych se měl vrátit za stejně dlouhou dobu jako Mariánský sloup, tedy za 102 let, to tu tedy pěkně ztvrdnu! 

 

KG:  Ty si tak, Vissarinoviči stěžuj, máš už to za pár, ale co já? Sundali mě teprve před třiceti lety, takže si tady poležím až do roku 2092. A bez zdravotní matrace.

JVS: A taky Koněva chtějí sejmout! To je antisovětismus! 

KG: No dobře, ale vymění ho za jiného sovětského oficíra, za Vlasova, takže to bude 1:1.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 30.1.2020 7:27 | karma článku: 15,09 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0