Babiš spustil lavinu

Premiér Babiš, když v pátek kolem desáté hodiny dopoledne dokládal poslancům vylhanost a politickou účelovost pseudokauzy Čapího hnízda, použil pro větší srozumitelnost jednoduché expresivní vyjádření.

Nešel ovšem až na dřeň, jako kolega Faltýnek, který o vyšetřovacím spisu prohlásil, že je to výkal.

Premiér sebral veškerou odvahu a odhalil před poslanci dosud utajovanou skutečnost, o které si jen šeptají vrabci na střeše, že přes všechnu čtyřletou snahu ministra spravedlnosti Pelikána se nepodařilo eliminovat léty zažitou zvyklost, že si lze na patřičných místech objednat trestní stíhání s následným kriminálem. Samozřejmě, že nikoli stíhání sebe samého – s výjimkou masochistů a rozených mučedníků – ale osob třetích. Od osoby blízké až k osobě hodně vzdálené, například k politickému nebo obchodnímu konkurentovi.

Babišovo otevřené slovo slabší poslanecké nátury šokovalo a působilo jako preparát na zvýšení krevního tlaku, a u někoho dokonce i na zvýšení hlasu, jako u poslance Kalouska. Ten se postavil na zadní a místo toho, aby spolknul hořkou pilulku poznání, v jaké strašné zemi to žije, tak urputně vyžadoval na ministru Pelikánovi, aby premiérova slova buď potvrdil, anebo vyvrátil. Ten byl však z prozrazení reality natolik konsternován, že přišel o paměť i hlas.

Přestože pak už muselo být zřejmé, že statečná  dvojice, která  sama demonstrativně vydání požadovala, nebude mít zaručen spravedlivý proces, protože jisté kruhy si objednaly a formou různých barterových obchodů i  „zaplatily“ odsouzení a odchod z politické scény, nakonec byla sněmovnou ostudně imunity zbavena.

Jejich postavení je teď  zoufalé – obzvlášť v situaci, že při druhém pokusu o sestavení vlády není vyloučeno, že ANO přijde o ministerstva vnitra a spravedlnosti, čímž padne poslední možnost dohledu na to, aby orgány činné v tr. ř. jednaly nezávisle a objektivně, nikoli na objednávku a aby oba politiky vyvinily.

Premiér Babiš výrokem, který zazněl v přenosu a následně se dostal na všechny zpravodajské servery, vyvolal doslova lavinovou reakci.

Spojovatelky v telefonní ústředně úřadu vlády přijaly stovky hovorů, kdy občané chtěli znát od premiéra podrobnosti.   

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 20.1.2018 10:17 | karma článku: 28,78 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0