Babiš, Sobotka, Filip, Bělobrádek, Kalousek, Fiala .. - síla, z níž přechází zrak

Šest týdnů před krajskými volbami opustila kampaň svoji dosud vřelou fázi - nikoli ve smyslu vystupňované srdečnosti, ale z fyzikálního hlediska - jako předstupeň té skutečně horké, vařící, poprázdninové bitvy o každého voliče..

Hlavní politické strany už před prázdninami zformulovaly ústřední slogany s nimiž půjdou do voleb, i když v dílčích kampaních na regionální úrovni budou akcentovat  praktické místní záležitosti -  třeba jak ještě hlasitěji v Bruselu odmítat kvóty,  jak se vypořádat s brexitem, nebo jak donutit ministra vnitra, aby rozpustil novou policejní centrálu a bývalý ÚOOZ  převedl na MF do podřízenosti celníka Šlachty.

Při vší rozmanitosti programů  je pozoruhodné, jak jsou si ústřední politická hesla rozhodujících stran podobná - akcentují silová  řešení - avšak v tom nejlepším slova smyslu.

Podívejme se, jak některé strany prostřednictvím společného vystoupení svých předsedů v  České aréně  slogany prezentovaly veřejností už před prázdninami.

 

 

Jistě jste se povšimli, že na přehlídkovém „molu“ předsedové pravicových ODS a TOP 09 tehdy  chyběli.

Důvodem absence prof. Fialy byly dohady v nejužším vedení nad formulací sloganu. Místopředsedkyně Udžiněju se nenechala přemluvit, aby zvedla ruku pro slogan: SILOU PTÁKA, neboť jí připadal genderově diskriminační. (Proto až později došlo ke shodě na sloganu SILOU JEDNODUCHOSTI, který však oponenti zesměšňují odkazem na to, že opravdu "sedí", neboť vyjadřuje myšlenkovou jednoduchost  programu, a že snad by už bylo lepší jít do voleb rovnou pod heslem SILOU IMPOTENCE).

Občanské demokraty však v prezentaci sloganu předběhla Kalouskova TOPka.

 

V kontrastu s hesly ostatních stran, která nezapřou, že chtějí programy prosadit silou, Kalousek sílu sice rovněž zmiňuje, ale v poněkud přenesenějším smyslu. TOP 09 namísto pomyslných svalů spoléhá na malé a velké mozky voličů včetně mozkových podvěsků.

Bude teď zajímavé sledovat, s jakým sloganem půjde do voleb samostatně abciózní STAN. Předseda Gazdík přišel prý s návrhem, že by měl znít: VŠÍ SILOU!

 Za takové razantní znění, kterým přebil slogany ostatních stran, sklidil zprvu velký potlesk. Avšak po konzultaci s protřelým právníkem, exministrem a europoslancem Pospíšilem, návrh překvapivě stáhnul. Podle Pospíšila by voliči mohli namítat, jakou že to pofidérní sílu partaj slibuje, jestliže vši přece silou neoplývají a jen nepříjemně koušou. Faktem je, že síla to být může…

Autor: Jan Dvořák | úterý 30.8.2016 7:42 | karma článku: 22,80 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0