Až na drobnosti byla Zemanova čínská mise úspěšná

Pan prezident je s návštěvou Číny velmi spokojen, podnikatelský doprovod rovněž.

Zemanův příslib zrušení vízové povinnosti pro čínské občany výměnou za čínskou realizaci epopeje o Krtečkovi ve formátu XXX3 D, jeví se výrazným obchodně-diplomatickým úspěchem pana prezidenta. I když už v dubnu mu v Pekingu ministr Zaorálek připravoval půdu, kdy v kostýmu krtečka panáčkoval s rýčem před svými protějšky, aby demonstroval hloubku projektu.

Jisté nedorozumění však postavilo prezidentskou kancelář před poněkud prekérní oříšek. Jak totiž důvěryhodně vysvětlil předsedovi čínské vlády, že není možné uvolnit experta Béma (jehož premiér považuje za tunelářskou jedničku), pro funkci hlavního projektanta Velkého čínského tunelu, který povede napříč říší středu.

Je evidentní, že došlo k fatálnímu omylu čínské ambasády v Praze, která novinové titulky o největším tunelu v historii vzala bohužel doslova, a nikoli v česky přeneseném smyslu. Vyvádět čínskou stranu z omylu až teď, přišlo by naši zemi draho.

Pouhý náznak nechuti, že si snad chceme Béma nechat pro sebe, mohla by čínská strana sankcionovat odmítnutím zřídit expozituru Bank of China v Praze.

Schůdným vysvětlením, proč tuto formu bratrské spolupráce s politováním nemůžeme poskytnout, mohla by být údajná internace MUDr. Béma v psychiatrické léčebně, když se z dokončení Blanky štěstím zbláznil.

Z čistě soukromého pohledu na čínskou misi však prezident jednu hnidu našel.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 27.10.2014 15:26 | karma článku: 29,66 | přečteno: 2939x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0