Ať se Sudetoněmecký sraz koná u nás

Tolik nesouhlasných reakcí na přání šéfa krajanských spolků Bernda Posselta, aby se jejich sjezd brzy uskutečnil v Česku, se očekávat dalo.

Avšak s trochou provokace lze říct: Co na tom proboha je špatného, chtít se po 70 letech sejít v bývalé domovině a zavzpomínat?  

Prostřednictvím pamětníků, kterých už není mnoho – nebo ústy potomků, kteří dřívějšek poznali jen z vyprávění – přiblížit léta, kdy žili v tzv. Sudetech, později připojených Vůdcem na přání obyvatel ke III. Říši.

Jsem upřímně přesvědčen, že o nic jiného, než aby  si oživili vzpomínky a poplakali si (což nemyslím ani trocho pejorativně), jim nejde. A kdyby se snad někteří chtěli vrátit a z čisté nostalgie se tady usadit, jako pro občany Unie by to problém nebyl.  Ti starší, co pobírají německé důchody, by na tom špatně rozhodně nebyli. A pokud by u nás chtěli žít v domovech pro důchodce, stálo by je to jen třetinu částky, kterou by zaplatili v Německu. Ostatně tak to dnes praktikují stovky německých seniorů a vůbec přitom o bývalé obyvatele Sudet nejde.

Ale pokud by se potomci krajanů, kteří jsou ještě v produktivním věku, rozhodli pro trvalé přesídlení do příhraničních regionů, pak by - a to doslova - splakali nad výdělkem. Českým, a přitom s německými cenami.

Za takové situace o nějakém nebezpečí masového návratu tzv. sudetských Němců nemůže být řeči.

 A když budu hodně nekorektní, tak ani připojení příhraničních oblastí k Německu nepřipadá v úvahu. A i kdyby došlo k referendu – a bylo by zajímavé, kolik procent i ryze českého obyvatelstva by s připojením souhlasilo – byla by SRN „blázen“, aby si založila další sociální problém vedle imigračního.

Už dneska má přece hospodářsky u nás pod palcem nejenom bývalé Sudety – tak co by mohli Němci chtít víc?

Nechme krajany u nás hezky poschůzovat, dopřejme jim silný emoční zážitek,  ať už to bude v Karlsbadu, Marienbadu, v Troppau nebo třeba v Reichenbergu.

Však oni nám tady „na ocet“ nezůstanou.  

  

  - - - - - - -

Wo ist mein Heim?

 Mein Vaterland?

 Wo durch Wiesen Bäche brausen,

 Wo auf Felsen Wälder sausen,

 Wo ein Eden uns entzückt,

 Wenn der Lenz die Fluren schmückt:

 Dieses Land, so schön vor allen,

 Sudetenland ist mein Heim.

 Sudetenlad ist mein Heim

 

Autor: Jan Dvořák | sobota 19.5.2018 10:09 | karma článku: 22,87 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0