Armáda chystá mobilizaci, jaká tu ještě nikdy nebyla!

Třešničkou na dortu při setkání české generality s vrchním velitelem prezidentem Zeman bylo oznámení náčelníka Bečváře, že poprvé po šestadvaceti letech vyhlásí stát mobilizaci.

 

Už jednou k vyhlášení mobilisace došlo, avšak bylo to v politickém slova smyslu a vyhlašovatel Klaus tehdy povolal do pomyslných zbraní občany nikoli proti nějaké cizí mocnosti, ale proti domácím komunistům.

Ti podle něj ohrožovali křehkou polistopadovou demokracii a zdárné dovršení tržních reforem. Kdo ji ohrožoval skutečně, a kdo co trhnul, to ukázal až čas.

Podstatné teď je, že dopředu ohlášená mobilizace, která se neuskuteční ani dnes o půlnoci, ani zítra ráno, ba ani pozítří v poledne, prostě v šibeničním termínu, ale až někdy v příštím roce, až naprší a uschne, skýtá dostatek času, aby důstojnický sbor oprášil dávno zežloutlé instrukce a udělal si v lejstrech pořádek. Navíc mají štábní plukovníci a generálové situaci velmi ulehčenou, neboť budou zkušebně mobilizovat pouze sami sebe, aktivní zálohy a logistiku. Prostého občana, což bývalo za starých časů na mobilizaci to nejpodstatnější, nikoli. Ostatně, k čemu by byl platný, když vojna se zrušila a vystřelit dokážou snad už jen důchodci.

Přesto však, až nastane den D, a prezident mobilizaci vyhlásí, najde se mnoho zodpovědných občanů, kteří ji s radostí uvítají a budou se dobrovolně hlásit ke skutečnému bojovému nasazení proti nepříteli.

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 26.11.2015 9:12 | karma článku: 17,10 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0