Ano, na platech přidat, ale všem! Firmy se musí řídit jako stát, efektivně.

Kdo v boji odborářů ze soukromé sféry za spravedlivé navýšení platu o stejných 10%, jakého i bez boje dosáhli zaměstnanci státu, spatřuje vydírání, patří často k asociální, druhdy převzdělané intelektuální menšině.

Nebo k nedovzdělaným politikům. Obyčejní lidé odborářům naopak tleskají. Neboť čím bohatší občané, tím... Tak, jak to je?

 

-Řeknu vám, pane docent, že soudruh Středula z ÚRO má pravdu, když vyzývá pracující, aby ve fabrikách bojovali za zvýšení platů, protože tam opravdu berou málo!

-No jo, ono se mu to snadno říká, ale když majitelé budou platit víc, tak se jim zvýší náklady, klesne zisk a státu pak odevzdají míň na daních. A z čeho pak chudák erár pak bude financovat to slíbené desetiprocentní přidání státním zaměstnancům?

No přece nechcete, aby kvůli tomu zvýšili daně všem? Tedy nám už bohudík není na daních co zvýšit, ale mohli by nám třeba zmrazit penze, aby na přilepšení úředníkům měli.

Ono jsou to, pane soused všechno spojené nádoby. Když se jedněm přidá, tak se musí jiným ubrat, rozumíte?

- Nebo si na přidání půjčit..

-To si ovšem může dovolit jenom stát, ten to splácet hned tak nemusí, ale když si půjčí majitel, tak mu banka neodpustí ani floka, a třeba i zbankrotuje. Já bych s tím přidáváním byl moc opatrnej.

-To chápu, že vy byste byl při zemi,  ale cožpak si soudruh Středula může dovolit bejt opatrnej? To by ho příště jako slabocha už do centrály za šéfa nezvolili. A ono pak žít z podobného platu jako ti jeho odboráři, to by pro něj musel bejt pěknej horror!

Ale stejně je to ostuda, jak tady píše jeden odborář, že český pracovník vydělává 27 procent hrubého příjmu svého německého kolegy, a že po zahrnutí cen v obou zemích příjem odpovídá 42 procentům.

Jo, zlatí komunisti..

-Nepřeháníte to trochu, copak si nežijeme docela slušně?

-Slušně jo, ale smutný je, že ani za tak dlouho od listopadu na tom nejsme ještě jako předtím.

-Co vás to napadlo, vezměte si statistiky..

-No právě, kdybychom na tom byli už jako v  devětaosmdesátým,  tak by po všech těch vašich přepočtech musela čtvrtka másla  na tehdejší platy stát 75 korun, jak tady píše jeden učenec. A to ještě teďka nestojí. Teď vyjde s bídou na šedesát.

To tedy máme opravdu co dohánět!   

Autor: Jan Dvořák | sobota 16.9.2017 21:41 | karma článku: 20,60 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0