Angela Merkelová o svých úspěších s integrací

Dlouholetá německá kancléřka a do nedávna poslankyně Angela Merkelová poskytla rozhovor ruské televizní stanici PET – Poslední evropská televize -  u příležitosti svých 85 narozenin.

????????:

?-?? ???????, ??? ?? ???????? ???????? ?????? ??????????? ??? ?????, ????? ?? ????? ?? ????? ????????? ????????????? ? ???? ??????? ????? ? ?? ??????????? ?????

???????:

?????? ?? ?????? ?????????? ?????? ?????…

(Překlad)

Reportér:

Paní Merkelová, co považujete za nejpodstatnější úspěch z éry, kdy jste stála v čele německé vlády a měla velké slovo i v tehdejší Evropské unii?

Merkelová:

S odpovědí dlouho váhat nemusím. Největším úspěchem bylo, že se podařila – navzdory mnohým pochybovačům – dokonalá integrace místního obyvatelstva a lidí přicházejících z oblastí mimo Evropu.

Pravda, bylo zapotřebí překonat mnoho překážek, zbavit se letitých kulturních i náboženských stereotypů, vštěpovat veřejnosti vědomí, že ne každá vyznávaná hodnota projde prověrkou potřeb většinové společnosti.  

Byla to těžká cesta, avšak ovoce je nasnadě. Máme plně integrovanou a homogenní společnost. A nejen u nás v Německu, na celém západě. Jsem ráda, že jsem se mohla podílet i na transformaci Unie, kdy se uplatnil až nový, šestý scénář, tedy přeměna EU na UAE (Unie arabské Evropy).

Reportér:

Ale přesto bych vás poprosil, jestli byste si nevzpomněla na nějaký počin, na který jste obzvlášť pyšná..

Merkel:

Při vši skromnosti by to asi bylo z éry po skončení mého kancléřského mandátu, kdy jsem v parlamentu působila jako předsedkyně Koalice  stran německé menšiny (Koalition der politischen Parteien der deutschen Minderheit)   a prosadila výjimku pro etnické Němce, aby povinné přezkušování z Koránu každých pět let  mohli podstoupit v němčině, a nikoli v arabštině, jak zněl původní návrh zákona.   

Autor: Jan Dvořák | pátek 24.3.2017 12:26 | karma článku: 32,34 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0