Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vida ho, Covida!

Kde se vzal tu se vzal, ale na rozdíl od kouzelného dědečka víme, odkud přišel. K pokoutní cestě kolem zeměkoule mu stačilo méně, než 80 dní, pak ho odhalili, a dali mu jméno Covid.

Život s Covidem není lehký. Jeho blitzkrieg ochromil ekonomiku, vykolejil téměř vše, co je lidstvu svaté, a nastolil éru sociálního distancování. Pryč je většina laviček, na nichž se k sobě tulili milenci, [1]

a ty zbývající jsou prázdné. V parcích teď hrozí nebezpečí, že návštěvníci budou chca nechca dezinfikováni. [2]

Ano ano; Covid oponou trhnul, změnil svět, a urputná bitva vzplála. Příslušné orgány nařídily dvoumetrový odstup (což je baj vočko délka násady jednoho a půl koštěte), načež se většina z nás postavila do latě, a éterem hlasitě zaznělo: "Provedu!" Výjimku tvoří demonstranti, protestující kdykoliv, kdekoliv a proti čemukoliv, a vyjadřující svou nelibost rabováním obchodů. Ale to je jiná záležitost, a proto jenom poznamenám, že i volové z říše zvířat vědí líp, než oni. [3]

S následky příkazů a zákazů, jež nám zpestřují současnou existenci, se setkáváme kam noha vkročí. Ctihodní gentlemani jeden čas připomínali máničky, neboť holiči a kadeřníci zamkli krám, sexuální pracovnice se ocitly na dlažbě, a zákazníci v bankách jsou dnes k nerozeznání od lupičů. Nově upravené školní třídy odrovnaly opisování, na plážích frčí místo bikin trikiny, a mně se v dobrovolně povinné izolaci začínají sociálně distancovat nejenom knoflíky na kalhotách, ale i myšlenky v hlavě. Jestli už je zase k dostání droždí a toaletní papír, nemám tušení. 

I nakupování se od základu změnilo. Do prodejny se vpouští pouze určitý počet lidí, a to mnohdy znamená vystát frontu - jako kdysi na košíčky (mimochodem: Nápis "vstup jen po čtyřech" neznamená, že dovnitř se musíte plazit po zemi). Jenže ve mně fronty vyvolávají silnou alergii, a při pohledu na víc než pět osob, stojících v řadě za sebou, okamžitě prchám. Problém naštěstí vyřešil Internet, přes nějž lze nakupovat online, a spokojenost tudíž vládne na všech frontách: Podnik se zbaví nakřápnutých vajec a naťuklých konzerv, Ted se nemusí tvářit, jako kdybych místo na nákup odcházela do války, já s sebou nepotřebuji vozit skládací židli, a navíc mám doživotní zásobu plastických pytlů. Gréta by se zlobila.

Ono to vůbec vypadá, že Covid nahnal doma uvězněný národ k počítačům. Poslední dobou totiž v mé emailové schránce přistává zvýšené množství minimálně deset let starých vtipů, a báchorek zvaných hoax. Jedna z nich dokonce radí, jak s koronavirem úspěšně zatočit: Vdechujte páru z vařícího se roztoku vody se sodou. Jeden by si myslel, že když tak geniálně jednoduchou léčbu navrhne slavný doktor, jako je Gennadij Vasiljevič Judin (pa ruski Gennady Yudin), najde o něm alespoň nějakou zmínku na Internetu. Jenže to by se mýlil, a tak přemýšlím, jestli to náhodou není potomek onoho prosperujícího sibiřského lihovarníka (1840-1912), který se přátelil s Vladimírem Iljičem Leninem.

Ale vraťme se k pasece, kterou Covid napáchal. Kromě cestovních kanceláří a nevěstinců dostaly parádně na zadek i restaurace, jimž k opětnému získání půdy pod nohama pomáhají venkovní zahrádky. Zda mohou kromě chodníku zaujmout i část vozovky, záleží na rozhodnutí městské rady, a pakliže jsou konšelé dobře naladěni, zároveň v ulici sníží maximální rychlost na pět kilometrů v hodině (případně zakážou vjezd vozidel sakumprásk). Majitelé pak zajistí smlouvu s parkovací společností, aby jedlíci u stolků, umístěných ve vozovce, nedostali pokutu za ilegální parkování. Obnovení švédských stolů se zatím neplánuje; kdo se chce přežírat, ať se přežírá doma.

Covidova dlouhá ruka ovšem zamávala i s domácím pohostinstvím, ale to mi nevadí - právě naopak. Sociální distancování je totiž dobrá výmluva, proč na večeři nepozvat víc, než dva hosty. Ke stolu se jich sice vejde osm, když se trochu zmáčknou, ale přece musíme dodržovat předepsané rozestupy! Objímání, nebo nedej pámbu líbání příchozích už vůbec nepřipadá v úvahu, a na potřásání pravicí raději také zapomeňte. Pokud tedy nejste ochotni okamžitě odběhnout do koupelny, hupsnout pod sprchu a vydrhnout si tělo. Místo ruky nabídněte hostům roušku, aby toho snědli co nejméně, a vedle mísy s chlebíčky atraktivně rozložte několik párů latexových rukavic. Pro jistotu připomínám, že sklenička na víno patří vpravo nad nůž, a lahvička s dezinfekcí na ruce vlevo nad vidličku.

Co nás čeká, a možná nemine, se neodvažuji odhadnout. Doktoři budou pravděpodobně ordinovat přes Skype či telefon i nadále, kašírky v obchodech zůstanou zakuklené v plexisklových kukaních, a domům nevalné pověsti vytrhne trn z paty státní podpora. A když někde na trávníku zahlédneme nehybnou skupinu lidí, vzdálených od sebe dva metry a stojících na hlavě, není třeba se lekat. To se jenom vyznávači jógy přesunuli do zdravějšího prostředí.

Ach jo, Covide. Když už ses rozhodl nás poctit svou návštěvou, proč jsi nepřišel před šedesáti lety? Aspoň bychom bývali nemuseli do prvomájových průvodů.

Obrázky:
[1] https://pixabay.com/photos/bench-seat-social-distance-park-5017748/
[2] https://pixabay.com/photos/covid19-coronavirus-quarantine-5147098/
[3] https://pixabay.com/photos/longhorn-steer-longhorn-cattle-5206087/
[4] https://cdn.pixabay.com/photo/2020/03/27/16/38/crisis-4974243_1280.jpg  

Autor: Jarka Jarvis | pondělí 29.6.2020 3:15 | karma článku: 11,66 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik