Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Que sera, sera

Říká se, že minulost je tu od toho, abychom se z ní poučili. Jenže proč se namáhat, když víme, že věci se nakonec stejně nějak vyvrbí samy? Jó, takhle vidět do budoucnosti, to bychom si ušetřili malérů!

Ačkoliv jsem se v životě setkala s nejednou čarodějnicí, o různých nadpřirozených schopnostech, jako je černá magie a jasnovidectví, mám určité pochybnosti. Vždyť jinak by ten vlak se zlatem, co je prý schovaný v tunelu nedaleko česko-polských hranic, už dávno někdo ukradl! Ovšem na druhou stranu se také mnoho předpovědí různých proroků a prorokyň časem splnilo, a stále plní. Vezměme si třeba legendární kněžnu Libuši. Na tu když sestoupil věštecký duch, viděla v budoucnu mnoho válek, strádání lidu a město, jehož sláva hvězd se bude dotýkat. S tou slávou to trochu přepískla, a války byly odjakživa oblíbeným civilizačním fenoménem, takže v tomto směru se zmýlit nemohla.

I úpadkem a strádáním lidu lze pohrozit téměř kdykoliv. Zato předpovědět, že děti přestanou poslouchat své rodiče, nebo že ženy odloží sukně a začnou se oblékat jako muži, k tomu bylo v dobách Sibyly Kúmské zapotřebí víc, než přehršel živé fantazie

Čas plyne, a po vědmě Pýthii nezbyla ani ta vyvýšená trojnožka, na níž prý sedávala, a - obklopena halucinogenními výpary, vystupujícími ze skalních puklin - mumlavě pronášela svá moudra. Což ovšem neznamená, že pracovnímu oboru jasnovidectví odzvonilo. Kdepak! Jasnovidců je dnes víc než kdy jindy, akorát se přizpůsobili současným požadavkům; místo ve skalních doupatech sedí v klimatizovaných kancelářích, k dispozici mají počítače a moderní technologii, a nedá se jim věřit. Jako příklad uvedu nejenom meteorology, ale i politiky, kteří se vyrojí na světlo obzvláště v období voleb. Radostné zítřky nám už sice neslibují, že to se Sovětským svazem nepotáhnem navěky už také vědí, ale za jejich prognózy do budoucnosti by se nestyděl ani takový kanón, jako byl Nostradamus.

Za vzácnou výjimku považuji bulharskou věštkyni Vangelii Gušterovou (a.k.a. baba Vanga), která mimo jiné předpověděla potopení ponorky Kursk, útok na newyorská dvojčata, ničivou tsunami v Indonésii, Brexit, a zdravotní potíže 45. amerického prezidenta. I změna klimatu, před níž varovala dlouho před tím, než se ze slov "globální oteplování" stal okřídlený výraz, se pomalu začíná realizovat.

Je všechno jenom náhoda, shoda okolností, vykonstruované mýty, nebo ďábelské triky? Nevím; možná ano, možná ne, možná něco uprostřed. A přesto, že některé její vize se nenaplnily, s jinými se trefila do černého natolik přesně, že můj skepticismus o paranormálních silách utrpěl několik boulí a modřin.

Jenom s tím koncem světa, který předpovědělo hned několik expertů, to nějak vázne. Pár předem stanovených uzávěrek jsme už prošvihli, jenže to chce trpělivost. Nějaký ten rok sem, rok tam přece nehraje roli, a lidstvo se, ve jménu pokroku a humanity, eventuálně vyhubí samo. Joj, to bude šrumec a dopravní zácpy, až se muslimové budou odebírat do nebe, a my, infidelové, do pekla!

Pokud nám ovšem nedá fleka Covid Xian Sheng. Ten už se o to 10 měsíců pokouší, a práce mu jde od ruky jedna radost. Kam šáhne, tam po sobě nechá otisk špinavého prstu, a dokonce měl tu drzost navštívit i hospodu U Fleků. Asi někde zaslechl, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří, a zřejmě se mu to nelíbilo. Ach, běda!!

Jelikož konec světa může nastat kdykoliv, ráda bych se svou troškou do mlýna přišla dřív, než bude pozdě. Vanga sice není jméno mé, ale baba jsem, a kdo ví? Třeba ve mně dříme doposud neodhalený šestý smysl. Odvažuji se proto vyslovit několik předpovědí do budoucna, a neříkejte, že jsem vám to neříkala!

* 1. ledna 2021 vejde v platnost nový zákon, nařizující nosit místo roušky burku. Zahrnovat bude ženy, muže i děti, a odstartuje masivní demonstrace.

* Po objevení antikoronavirové vakcíny a příkazu povinného očkování vypukne nová vlna protestů. Ve městech a zemích, kde existuje bezbřehá svoboda a občanům nemá co kdo kecat do života, se k demonstracím přidá rabování obchodů.

* V boji proti vzrůstající kriminalitě se přestanou volně prodávat vidličky a nože jakéhokoliv druhu.

* Seznam olympijských disciplín se rozšíří o odklánění miliónů.

* Děti se budou rodit bez pohlaví. Zda chtějí být holčičkou, chlapečkem nebo ničím se svobodně rozhodnou ve věku šesti let, po nástupu do první třídy základní patnáctileté školy.

Otázku, zda dnešní mládež dožije svůj život v socialismu nebo v komunismu, zatím nechám otevřenou.

Ne zrovna hezké vyhlídky. Možná bych měla navštívit kartářku, ať vím, na co se mám těšit...

Autor: Jarka Jarvis | úterý 13.10.2020 21:20 | karma článku: 14,67 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik