Oxymoron je, když...

S tímto slovním spojením, jež mají v oblibě obzvláště básníci a výřeční politici, se setkáváme téměř na každém rohu. Jíme bezmasé maso a čerstvé sušené ovoce, jezdíme auty, poháněnými tekutým plynem, a bojujeme za mír.

Naše dospělé děti jsou lhostejně pozorné k radám do života, které jim, coby starostliví rodiče, nezištně udělujeme. Po jarním úklidu býváme napůl mrtví (ditto pro pracovní dovolené, trávené na chalupě), a zahrádka bez obřího trpaslíka? To by prostě nebylo ono. O poctivých politicích ani nemluvě.

Já do této kategorie protimluvů řadím i výraz "sametová revoluce." Nejsem sociolog a nechci slovíčkařit, ale této lingvistické pochoutce jsem nikdy nepřišla na chuť - přesto, že se rychle vžila, a v současné historii je pevně zafixovaná. Pod pojmem revoluce si spíš představuji události a následky, spojené s pádem Bastily, Fidéla a Ernesta, již tvrdě zatočili s Batistovou diktaturou (Yankee no, Kuba si, ať se blýská na časy), nebo s výstřelem z Aurory, který odstartoval někteří-si-stále-pamatují co.

Ovšem na druhou stranu: Když se i rapidní technický pokrok může nazývat revolucí, pak si pod tímto termínem lze asi představit ledacos. U mne stále vyhrává název "změna režimu," a dokonce i "převrat" bych brala. Ty skutečně mohou proběhnout sametově, bez boulí a modřin, jenže zase nezní dost dramaticky.

V listopadu 1989 občané nestavěli barikády, nedošlo k defenestraci vládních činitelů, a místo třesku sudlic a cepů se ulicemi rozléhal cinkot klíčů, které odzvonily konec jedné éry v dějinách našeho národa. Na trůn usedl nový král, světlo na konci tunelu se (opět) přiblížilo na dosah ruky, a považuji za strašné štěstí, že nedošlo ke krveprolití, tak jako v Maďarsku.

Oscar Wilde kdysi prohlásil, že ženy nevědí, co chtějí, a nedají pokoj, dokud to nedostanou. Obávám se, že dnes by za takové zneuctění celé poloviny populace dostal přinejmenším pár facek, a jeho politicky nekorektní výšplecht by neuniknul pozornému zraku zodpovědných orgánů. V opravené verzi by slovo "ženy" bylo pravděpodobně zaměněno za "lidé," což by zároveň vysvětlilo, proč se historie s tak obdivuhodnou přesností opakuje.

Od onoho pátku uplynulo 29 let. Nemám v úmyslu hodnotit, co bylo, co je, jak to mělo být, co všechno mohlo být, kdyby.., či kdo co pokálel. To nechám povolaným expertům a koňovi, neboť ten má větší hlavu. Nehledě k tomu, že kdyby jsou chyby, které nikdy nic nevyřešily, a nikdy nic nevyřeší. Nemohu však nezmínit Československou specialitu, zvanou osudové osmičky. Protože když vidím temné záblesky nespokojenosti, jež se stávají den ode dne jasnější a bouřlivější, musím si v duchu položit otázku: Nedozrává zas náhodou doba, a na obzor se co nevidět vyhoupne další mírumilovné vzbouření?

A současně si i odpovídám: Definitivně možná.

Praha, květen 1990

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 22.11.2018 3:25 | karma článku: 12,00 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53