Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezávadnost ovázaná mašlí

Máme za sebou další svátky, nabořené Covidem a politickou korektností. Oběma se totiž nejenom dobře daří; ony poslední dobou přímo vzkvétají, a jako ten černej vzadu, furt na nás vystrkujou bradu.

(Nebo mám napsat Černej s velkým Č? Abych neurazila osoby s alternativní barvou pleti, v USA též zvaných Afroameričané, i když mnoho z nich v Africe nikdy nebylo?)

Doby, kdy spolu nepřátelé zpívali vánoční koledy, jsou nenávratně pryč. Dovedete si něco podobného představit dnes? Já ne. Přesto, že by k tomu ani nemuseli vylézat ze zákopů. K líbání pod jmelím je potřeba souhlas olibovaného, nejlépe písemný; to jen tak pro sichr, protože jeden nikdy neví. Kapr ve vaně a tatínek, chodící po bytě s paličkou? Ha ha, to by nám zastánci práv zvířat dali! Takhle mučit nevinné živočichy, když si je můžem koupit ve vakuovém balení. Nehledě k tomu, že v peněženkách stejně nosíme místo peněz kreditky, a šupin z kapra tudíž netřeba. Čestnou výjimku tvoří zlaté prasátko, zjevující se na zdi; s trochou fantazie před štědrovečerní večeří, po vykouření několika jointů kdykoliv.

Jedním z vánočních zvyků, jež doposud přežily, je dávání dárků. To se zdá jako dobrá věc, pokud ovšem obdarovaný něco potřebuje. Soudě podle sebe, většina osob mého věku vlastní téměř všecko, plus ještě víc toho, co nepotřebuje. Ponožky, trička a svetry každoročně přibývají a plné zásuvky praskají ve švech, jako kdyby ve vzduchu neviselo globální oteplování! Člověk aby si vyvrknul mozek přemýšlením, co nadělit našim milým, nemilým, spolupracovníkům a šéfům jenom proto, že jsou Vánoce.

A tak mě napadlo dát dohromady balíček pitomostí, vzešlých z nesmyslu zvaného "politická korektnost," ovázat ho stužkou, a opožděně šoupnout na blogiště pod imaginární stromeček. Výhodou je, že to mohu udělat v pohodlí domova, nemusím se tlačit ve frontách, nabídka je bohatá, výběr nepřeberný, a cena nepřekonatelná. S tím, že se za to - na rozdíl od těch, jimž se za podobné nesmysly tleská - na výsluní politické scény nedostanu, se už nějak smířím.

Politická korektnost je věda, zdokonalující umění zastavit kritiku tím, že ji označuje za rasistickou nebo diskriminační. Proto přepisujeme historii, a ze slovníků se vyhazují nevhodné a derogativní výrazy, které by mohly někoho urazit (neboli ofendovat). Jistě nemusím říkat, že jich je hodně. Neboť to, co nikdy nikomu nevadilo, teď vadí všem.

Žijeme bohužel v dobách, kdy sice máme svobodu slova, ale vyslovit pravdu se nedoporučuje. Pámbu s náma a zlý pryč, když zavtipkujeme na úkor černých, hnědých, zelených, dlouhých, širokých, bystrozrakých, krátkozrakých, nedoslýchavých, plochonohých, plochoprsých, plnoprsých či mentálně znevýhodněných! Přinejmenším jedna husa se z hejna vždycky ozve, a zažaluje nás za defamaci. Ono často stačí se na někoho křivě podívat, nebo do něj omylem vrazit, a natotata je z vás rasista.

Hráli jste si v dětství na kovboje a Indiány? Dnes byste si za to vysloužili minimálně trojku z chování, a černou skvrnu v kádrovém posudku. Indiáni přece nejsou žádní Indiáni, ale členové Prvních národností, a Korejci, Číňané a Vietnamci jsou Asiaté. 

Pomalu si zvykejme i na to, že bezpečný název pro otce a matku je "rodiče." Copak víme, který(á) z nich je táta, a která(ý) máma? Co kdybychom tátu oslovili mámo, a mámu táto? Ze stejného důvodu změníme bratra a sestru na sourozence, manžela a manželku na choť, a kohoutka a slepičku na kur domácí.

Ano, politická korektnost zasahuje i do říše zvířat. Vezměme si třeba prachobyčejnou můru Lymantria dispar, s lidovým názvem gypsy moth (cikánská můra, cikánský mol). Etnická nadávka! Světová muzea nestydatě porušují vyváženost zastoupení pohlaví, protože mezi vycpanými zvířaty je málo samiček. Genderová nerovnoprávnost! A proč jsou ptačí samci barevnější, lvi mají hřívu a lvice ne, a chudáci slepice nemohou kokrhat? Genderová nespravedlnost!

John Wayne a Winston Churchill byli rasisté, Kryštof Kolumbus kolonizátor, a George Washington otrokář - existuje vůbec nějaká historická osobnost, která se ničím neprovinila? Pohádka "Perníková chaloupka" nabádá k trestné činnosti, ánžto Jeníček s Mařenkou v ní kradou perníček, a píseň "Babička Mary" zmiňuje rudé squaws, což znevažuje členky Prvních národností. A roční dobu, známou coby babí léto, požaduji neprodleně přejmenovat! Tento necitlivý termín totiž uráží nejenom mne, ale všechny baby na světě. Mimochodem: Jak se dnes jmenuje Eskymo? Nebo už i s touhle ledovou pochoutkou stačili zatočit?

Také-rasista Theodore Roosevelt kdysi prohlásil: "Stěžování si na problém bez předložení řešení se nazývá fňukání." Proto navrhuji, aby se na bankovky začala tisknout výhradně neškodná zvířátka, jako jsou pejskové, kočičky, a občas (možná) i nějaká ta opička. Ze škály barev je nezbytné odstranit ty, které by mohly urazit viditelné menšiny, z jezdeckých soch ponecháme pouze koně, a ze soch nejezdeckých co nejdřív zlikvidujeme Myslitele. Taková urážka těch, co nemyslí, je absolutně nepřípustná.

Čeho se však děsím je den, kdy se vzbouří blondýny. Nedivila bych se, kdyby je přestalo bavit být terčem přiblblých vtipů...

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 30.12.2021 14:00 | karma článku: 27,06 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik