Jezte více brokolice, kapusty a čočovice!

Lidé si už od pradávna dávají novoroční předsevzetí. Ta nejtradičnější jsou přestat kouřit a zhubnout, což se pod vlivem silvestrovské kocoviny zdá jako brnkačka. Jenomže dobré úmysly obvykle dláždí cestu kam?

Někdo říká do pekla, jiný jinam, a puntičkáři se s vámi budou hádat, že na mapě žádnou takovou cestu nenašli. Výsledek však bývá ve většině případů stejný; začátkem března jedeme dál, močálem černým kolem bílých skal, a co jsme si v lednu slíbili, dneska už je dávno tam, kde končí ona výše zmíněná komunikace. Moderní medicína tento jev odborně nazývá selektivní paměť, lidová moudrost sliby chyby.

Neméně populární je rozhodnutí, že od teďka budeme jíst zdravě. To by neměl být problém, pokud se budeme řídit základním pravidlem: Jestli to chutná dobře, vyplivni to! Horší to je s pochopením, které tuky jsou dobré, špatné, polodobré, pološpatné, neutrální, přírodní, nepřírodní, rostlinné, živočišné, nasycené, nenasycené, mononenasycené, polynenasycené, transmastné, netransmastné, pro zdraví důležité, nedůležité, zbytné či nezbytné, abychom dlouho žili a nemocem se vyhnuli. Tuto monumentální studii nám značně usnadní zjištění, že při tepelném zpracování dnes z masa neteče tuk, ale voda.

Vyhlášení války špatnému cholesterolu není levná záležitost. Stačí se zeptat peněženky, která hubne i bez novoročního předsevzetí - přesto, že se nezdražuje, jenom se upravují ceny. A kdo by se divil, když ke snížení rizika srdečního infarktu, mrtvice a rakoviny je třeba (alespoň podle vědců) slupnout nikoliv pět, ale přinejmenším deset porcí rostlinných potravin denně? To je bratru zhruba 800 gramů, a polovinu důchodu bychom tak utratili za ovoce a zeleninu. 

Ten, kdo je schopen (nebo ochoten) do sebe nacpat skoro kilo této stravy denně, se jistě zaraduje při pohledu na regály, po celý rok plné zemědělských produktů. O jejich čerstvosti nelze pochybovat, neboť díky speciálním přísadám všechno dlouho vydrží, nic se nekazí, mléko nekysne, a dokonce ani chleba neplesniví.

Nabídka je vskutku bohatá. Nazelenalé banány, jimž se cestou z dálných krajů zřejmě udělalo špatně, rajčata bez chuti a zápachu, ditto pro jahody nedomrlé barvy, broskve tvrdé jako brok - to vše dovezené čert ví odkud, a ozdobené cedulkami se závratnými čísly. Inu, když máme v prosinci chuť na melouna, čerstvé maliny nebo chřest, a nemíníme si ji nechat zajít, diskuze s peněženkou se nedoporučuje. A nejenom proto, že ta chuděra se stále nestačila vzpamatovat z nákupu argentinského hovězího steaku, na nějž padla druhá polovina důchodu.

Že zelenina je zdravá, věděla i moje maminka. Proč jinak by mě nutila papat karfiól a špenát? A já, holka nevěřící si myslela, že neví, co povídá. Karfiólové polévce se ale do dneška vyhýbám. Představa housenek, jež v ní tehdy plavaly, mi ji dokázala navždy znechutit. Pravda, naše tělo protein také potřebuje, jenže já ho mám raději v jiné formě.

Jak už to ve světě chodí, i vědci musí odvádět výsledky své práce. Závěry, vyvozené z jejich výzkumů jsou však někdy natolik kontroverzní, že z nich mám zamotanou hlavu. Například jednou nás zabijí vajíčka, podruhé kafe, pak už zase ne - kdo se v tom má vyznat? Mohu tedy opravdu věřit tomu, že funkční (rozuměj nutričně obohacený) kapr zpomaluje demenci, borůvky mi zlepší paměť, a po jedné lžičce kurkumy denně mi to bude pálit jako Einsteinovi?

A těch různých druhů diet, co experti vymyslí! Atkinsova, scarsdalská, středomořská, Dukanova, paleolitická nebo keto, abych jich jmenovala několik, a každá z nich prý zaručeně pracuje. Tahle nescvrkává mozek, jiná zázračně zbaví muže erektilní dysfunkce, třetí slibuje zadek snů za třicet dní, a poté, co se přihodí návnada "klíč k dlouhému životu," lidé skáčou na špek jen to hvízdá. Vždyť každý chce dlouho žít, i když nikdo nechce být starý.

Já si stejně myslím, že převratná změna ve stravování se neodbytně blíží. Zvířecí zemědělství je čím dál, tím častěji obviňováno ze značného podílu na změně klimatu, a jedno z navrhovaných řešení přibližující se katastrofy je masivní přechod na rostlinnou stravu. Kořínky a kapradinami se živili už pralidé, tak proč bychom je nemohli baštit my? Místo šunky si dáme pražené brouky, a všichni budem zdraví jako řípy.

Tak, a teď hurá do Mekáče na Big Maca. A k němu možná malý salát...

(Obrázek: https://pixabay.com/photos/apple-healthy-fruit-vitamins-1925255/)

Autor: Jarka Jarvis | úterý 31.12.2019 5:40 | karma článku: 11,81 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53