Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je v jednotě síla?

Zvířata si myslí, že ano, a proto se sdružují do smeček. Pan Svatopluk si to (alespoň podle pověsti) kdysi myslel taky, jenže lidé historii a moudré legendy raději přepisují, než aby se z nich poučili.

V dnešních dobách je naopak tendencí dějinami ustanovené celky drobit, a pro příklady nemusím chodit daleko: Jugoslávie, Československo, Německo má cukání se, místo na východ a západ tentokrát dělit na sever a jih, Baskové by rádi dali sbohem Španělsku, Skotové se chtějí trhnout od Británie a Quebec od Kanady... I mogúčij Sajúz, s nímž jsme donedávna, pevně semknuti v jednom šiku šlapali k zářným zítřkům, se rozprsknul na prvočinitele a zbyla z něj jen kupa oblázků.

Jak víme z vlastní zkušenosti, ne do všech svazků se vstupuje s entuziasmem. V násilně spojených slepencích je členství dobrovolně povinné, a vystoupit nelze. Tak jako v zaranžovaném manželství to někdy klape, někdy skřípe, vzpoura či neposlušnost se zpravidla trestá, a proto je jednodušší držet hubu držet krok a přizpůsobit se povětrnostním podmínkám.

Cílem unií, do nichž se vstupuje s jásotem, obvykle také bývají zářné zítřky - s tím rozdílem, že místo zleva se k nim pochoduje zprava. Euforický dav je motivován doposud nepošlapanou nadějí v lepší budoucnost, a jeho kroky zpomalí teprve až vědomí, že vidina, za níž se tak nadšeně žene, je fata morgana. Rozčarování je o to horší, že tuhle cestu si novopečení členové vybrali, a demokraticky odhlasovali sami.

Proč se tyto sloučeniny rozpadají? Potíž je v tom, že nic není zadarmo, a kdo má hlavu v chomoutu, nemůže s ní točit jak by se mu zachtělo. Nehledě k tomu, že vstup pod společný deštník znamená nejenom ztrátu suverenity, ale i akceptaci nových zodpovědností a relevantních změn.

Jenže... Jsou lidé povolní se řídit příkazy z centrálního velína, nacházejícího se někde v Prčicích? Jsou ochotni realizovat nápady, jež se vylíhly v hlavách byrokratů, a nad nimiž občas zůstane rozum stát? Budou si bez reptání utahovat opasky a platit dluhy za marnotratného souseda, který nepřestává žít na vysoké noze? Přijmou nová jména produktů, blízce spojených s národní identitou? Smíří se s průjezdem konvojů spřátelených armád přes území státu? Stojí výměna nezávislosti a svobody rozhodování o vlastních aférách za několik výhod, které členství v bratrském spolku nabízí? Toť otázky za milión, a babo (či dědku, abych byla genderově korektní), raď!

Pravda, v tomto případě se vyskočit dá, a dokonce i za jízdy - pokud je ovšem dezertér připraven čelit různým hrozbám a ekonomickým sankcím. Neboť běsnit víc než peklo může nejenom zavržená žena.

Jak je to tedy s tou jednotou, a je v ní skutečně síla? Teoreticky ano. V praxi to ale je neuskutečnitelná utopie, protože tomu brání vrozené lidské vlastnosti. Protože když konečně všichni mají, co chtěli, přestane se jim to líbit, a začnou toužit po něčem jiném. Protože málokdy i dobrý přítel v nouzi dá ti mouky pytel. Protože svoboda je slovo, pod nímž si každý představuje něco jiného. Protože heslo "rozděl a panuj" je kratší, než "jeden za všechny a všichni za jednoho." To možná platilo za časů statečných mušketýrů, ale dnes už bohužel není in.

Naděje na zcela nový, sjednocený svět však stále není ztracena. Mílovými kroky k němu totiž spějí příslušníci jistého hnutí, kteří také vědí, co chtějí - a nedají pokoj, dokud to nedostanou. Akorát prapor, vlající nad hlavami našich potomků nebude rudý, ale černobílý.

Zaplať pámbu, že se toho nedožiju. 

Autor: Jarka Jarvis | neděle 20.2.2022 17:00 | karma článku: 8,79 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik