Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Z98d18e27n69a 77K90o51č67í

19. 3. 2013 15:16

Problém je možná také v tom, že výrobní kapacity, kteréby poskytly dostatek pracovních míst tu byly, ale nepovedenou privatizací, bylyodepsány. Ne hned, ale postupně se pracoviště zavíraly.  Celkem bych chápala, že se omezí výrobníkapacita zbrojní výroby, některých segmentů těžkého strojírenství …….  Bohužel privatizátoři, kteří za pomoci slibů,či privatizačních fondů dostali velké výrobní kapacity za hubičku, dokázali ženeumí podnikat  a že se jim vyplatí výrobníareály spíš pronajímat za velmi nadhodnocené ceny  na sklady, nebo rozprodávat na stavbu rodinnýchdomů, nákupních center ………, než spravovat ovládnuté podniky, které se spíšstaly prostředkem pro úvěrové transakce, které vyvedly finanční prostředky mimovýrobu a sloužily osobní potřebě privatizátorů a nikoliv výrobě.  

Postupně jsme zjistili, že se k nám ve velkém  vozí z Polska nejen boty, ale ielektronika, potraviny, výrobky tukového, elektrotechnického  a chemického průmyslu……..   (ačkoliv to podle na krabici nikde nestojí ). 

Stát dnes nemá žádné páky na snížení nezaměstnanosti. Jedinéco by mohl udělat, je zlepšit dopravní infrastrukturu tak, aby se velkým s velkýmkontejnerem  bez problémů dalo po silnicis tahačem dostat do každého okresu v republice.  To znamená nejen výstavba a rekonstrukcedálnic, ale i silnic 1 třídy.   Jakákoliv podpora nových pracovních míst, čidotování průmyslových zón …….. je jenom vyhazování peněz z oken, protožena tyto peníze jsou už připraveni profesionální lovci dotací, kteří na nichzbohatnou na úkor jiných – těch kteří opravdu chtějí  a umějí  podnikat. !!

0 0
možnosti
JH

J97a71n 95H59l57e86d36í20k

18. 3. 2013 22:05

v podstatě nezaměstnanost nemůže nikdy podstatně klesnout, třeba i proto, že za měsíc postavil Laurin 3 auta, dnes se vychrlí za den 3.5 tisíce aut. Karl Marx automatizaci a robotizaci předvídal a myslel, že lidé přejdou do služeb, do vědec ústavů, do kultury, sportu a škol. Zásadní chybou je, že se dávky vyplácejí i po odmítnutí práce, po čem by správně mělo následovat zastavení podpory. Stát si těžce komplikuje stav hospodaření nesmyslnou podporou imigrantů((většinou pologramotných a nepoužitelných))  a rozmařilostí v podobě vysokých dávek cigánům, navíc přivandrovalých ze Slovenska-Maďarska-Rumunska-Bulharska. Tito lidé nejsou vůbec nikde vítáni, kromě ČR.

0 0
možnosti
Foto

R65o55m15a84n 32K39o87z28e26l

18. 3. 2013 23:23

Nemáte pravdu, pokud člověk odmítne práci nabízenou ÚP, tak může být vyřazen z evidence, tedy přijde o všechny dávky a ještě si musí platit zdravotní pojištění 1080 Kč měsíčně.

0 0
možnosti
VW

Skutečná nezaměstnanost bude, pane Veverko mnohem méně optimistická, než vámi zmiňovaných 630 tisíc. Odhaduje se, že se pohybuje někde mezi 800 - 900 tisíci osob, tzn. zhruba každý pátý práceschopný.

0 0
možnosti
JH

J18a97n 57H21e42l88l16e38r

18. 3. 2013 22:19

to ovšem počítáte i ty, kteří pracovat prostě nechtějí ...

1 0
možnosti

problemem je,ze na nas pracuji stroje a cinani, ale jejich plat nevidime. A bude hur

2 0
možnosti
Foto

Kdyby byla zákonem zakázána a vysokými pokutami postihována neplacená práce přesčas, pak by nezamětnanost rapidně poklesla. Současný systém povede k tomu, že 1/2 lidí bude bez práce a druhá 1/2 bude makat 20 hodin denně (ale zaplaceno bude mít 8)

3 1
možnosti
KN

K56a57r73e89l 50N80o89v93á88k

18. 3. 2013 20:31

To je naivita úplně mimo realitu.

Pracovní místa nejsou židle. Nefunguje to tak, že když se jedna židle uvolní, někdo ze stojích si může sednout.

5 1
možnosti

Já bych to zkrátil na zcela jednoduché - chybí nám funkční stát. Funční stát má nízkou korupci, nízkou byrokracii, rychlé soudy a vymahatelnost práva. Pokud je funkční stát, může tam fungovat dobře levice i pravice (nicméně, pravice z toho samozřejmě dokáže získat více).

Otázka výše daní a určitých sociálních parametrů je důležitá, ale funční stát je mnohem důležitější.

3 0
možnosti

ziskat vice v jake mire? Mozna v ekonomicke, ale zivot neni jen ekonomika

0 0
možnosti
JL

Nezaměstnanost je globální fenomén, ale u nás má svá specifika: uvědomme si, že lidé se "singlují", každý chce svůj byt, odnaučili jsme se žít pospolu, dříve byly normální dvougenerační domácnosti...dnes člověk důchodce bydlí ve velkém bytě sám a stěžuje si, že nevystačí s důchodem...asi nastává čas návratu, je načase vracet se ke starým principům solidarity, k rodinám. Lidi vždycky žili v rodinách, v komunitách. A pak se mohli podporovat a nezáviseli na systému. Je to i existenciálně, filosoficky zajímavá změna. Bádat nad nezaměstnaností v rámci ekonomiky nikam nevede... kapitalismus ji v symbioze s demokracií prostě plodí: viz USA: obrovsky bohatá, produktivní, technologicky nejvyspělejší země  světa a miliony lidí se tam plácají v chudobě ohroženi krminilitou, nicméně létají na Mars, mají nejsofistikovanější zbraně, jaderných letadlových lodí na rozdávání atd atd. Je to problém civilizační. My v Česku nehrajeme roli světového četníka, můžeme to řešit snáze.

0 1
možnosti
ZK

Z40d84e87n45a 94K28o48č71í

19. 3. 2013 15:20

S tou první polovinou ( že lidi si odvykají žít spolu ) máte nepochybně pravdu.

Druhou polovinu ale nebudu komentovat pro její velkou obsáhlost ..... i když i tam bych řadu věcí také podepsala.

0 0
možnosti
PS

Porovnavat  I. republikou neni tak jednoduche. Nevim napriklad jak se v tech cislech promita fakt, ze tehdy byl mnohem vetsi pocet zen v domacnosti. Zapocitavali je jako nezamestnane? A co kdyz nemel praci manzel. Evidovali je jako nezamestnane s nim? Naopak tehdy byla vic rozsirena domaci prace,  spousty nezamestnanych si obzivu ve skutecnosti zajistilo na policku za domem.

0 0
možnosti
JM

Taky si už dlouho říkám, jak to s tou nezaměstnaností bylo třeba před 300 lety. Byli tehdy lidé zaměstnaní nebo nezaměstaní a kolik procent jich bylo?

V Řecku kdysi lidé pásli kozy, dělali hrnce, pěstovali olivy a víno, ale žili a uživili se. Teď, ehle, 35% nezaměstnaných....

Nejdeme s tou naší civilizací po nějaké špatné cestě?

4 0
možnosti
Foto

cizinci nám berou pracovní místa. Sice přijdou firmě laciněji ale státu se prodraží

3 2
možnosti
Foto

Cizinci ale dělají práci, kterou nikdo z domácích za tu mzdu moc dělat nechce. Ono se nám vůbec moc nechce pracovat.

K článku: ta nezaměstnanost u nás je systémová. Mít zaměstnance je drahé a riskantní. Zaměstnával jsem lidi a nakonec jsem raději činnost firmy omezil a pracoval raději sám. Pracovní nekázeň, drobné a větší krádeže, nutnost neustálého dozoru, flákání se, závist. To jsou průvodní znaky dnešních zaměstnanců. S právy vyššími, než má jejich chlebodárce. To jsou důsledky hluboce zarostlého socialismu.

9 6
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik