Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

Antonín, topič

13. 10. 2011 10:43
Esipak

Barry Silverštajn může vysvětlit, jak souvisí supergrid a propojení planety v SÍŤ, nad kterou Slunce nezapadá, s požadavkem na decentralizaci zdrojů? ;-D

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

13. 10. 2011 1:38
postavit jadernou elektrarnu neni sranda

myslim si , ze je relativne schudna cesta dostavet 2 bloky v Temeline. Rozhodujicim faktorem je mnozstvi vody a to by na ty 4 bloky akorat stacilo. Nastesti z cele jaderne elektrarny pracuje soucasne vzdy pulka (staci se podivat na internetu, jaky je pocet vyrobnich dnu u Temelina) , zbytek je v zavazeni palivem nebo se to musi odstavit kvuli malym porucham. Takze ty ctyri bloky Vltava klidne utahne.

Problem je stavet na novem miste, to stoji hodne penez a nervu. A hlavne je potreba voda. A ten nejvetsi problem je cas. Vystavba trva 10 let, stoji to 2 x tolik nez se slibilo  a co bude za 10 let vi Panbuh.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

13. 10. 2011 10:08
Re: postavit jadernou elektrarnu neni sranda

Mám kamaráda v oboru jaderné energetiky a fúzi můžeme čekat při hodně optimistickém scénáři za 50 let, tak kde chcete energii brát, když spotřeba stále roste?

0 0
možnosti
UC

emersonskej

13. 10. 2011 1:14
Koukám tahle diskuse je i se zábavnejma vložkama...

... To si tu toho Berryho platíte, nebo tu šaškuje zadarmo ???;-)

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

12. 10. 2011 16:43
Tapety

Jestli chceš tapetovat, tak si napiš vlastní blog, ale rozhodně nelez na diskuzní fórum.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

13. 10. 2011 10:47
Re: Tapety

Zase ale málokde se najde tak dokonale vypláchnutá cavum canii.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 16:38
Jak to bylo v roce 1992

Dokumenty zpracované pro vládu ČR v roce 1992 a 1993 (Premiér Petr Pithart) doporučují zastavit stavu nepotřebné a rizikové JE Temelín. Uvedeni JE  Temelín do provozu v současné době a v nejbližších letech není potřebné.  Odběr el. energie  v ČSFR v příštích 5 - 10 letech nevzroste, ale bude se snižovat. Nesmírně  se plýtvá energiemi - ČSSR je na 4 místě na světě ve spotřebě energií na 1 obyvatele. Proto návrh řešení obsahuje  úsporná opatření, optimalizaci poměru mezi plynofikací a el. energií a  analýzu účelnosti výstavby elektráren uhelných, plynových a jaderných - vzorem je GB, která řeší stejný problém.

Deník Lidová demokracie dne 2.2.1993 o Temelínu.

Následující vláda VK schválila dostavbu Temelína

file:///C:/Z_Buffer/04%20Blogy/02%20JETE/TemelinRok1992a1993.htm

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 16:41
Re: Jak to bylo v roce 1992

Sdružení měst a obcí regionu JETE zastupuje 86 obcí v okolí elektrárny. V roce 1992 požádalo vládu a parlament o zastavení prací na JETE. Pro toto stanovisko hlasovalo 58 obcí a svými hlasy je v té době podpořila i většina členů rady zastupitelstva v Českých Budějovic; proti bylo jen 7 zastupitelstev. Na základě hlasování odeslali představitelé Sdružení vládě České republiky dopis protestující proti dostavbě JE Temelín. Nikdy neobdrželi oficiální odpověď.

Na petice proti dostavbě JETE se podepsalo přes 50 000 obyvatel. Rovněž tato skutečnost byla vládou ignorována a znevažována (její předseda Václav Klaus prohlásil, že v okolí JE Temelín není nikdo proti dostavbě a že podpisy pod peticí jsou demagogickým, dětinským a triviálním argumentem).

Otázkou dostavby JETE se nezabýval ani Parlament ČR, ačkoliv se jedná o jeden z nejzávažnějších kroků s dlouhodobými důsledky pro celou republiku. Několik návrhů na zařazení otázky JETE na pořad jednání bylo poslanci vládních stran zamítnuto.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

12. 10. 2011 16:33
Ekologie jak nikdy!

Nahradit 20 procent spotřeby nebo tak nějak místo jádra uhlím, to je taková pecka, že z toho praská monitor.;-D

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 16:18
Celý svět se zbláznil

jenom Češi, ti jsou letadlo.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 10. 2011 16:30
Re: Celý svět se zbláznil

nikoliv celý svět, jenom ta jeho část, která "nepobrala" učivo fyziky ZŠ. (A bohužel má v některých státech zatím rozhodující vliv.) Obvykle to bývá do pořádného blackoutu - viz Švédsko.

1 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 16:14
jak to vidí Němci

Dosud bylo odstaveno 19 reaktorů, přesto ceny elektřiny v Německu rostou pomaleji než v České republice. V provozu zůstává 17 reaktorů včetně těch, jejichž provoz byl pozastaven v letošním roce. Zbývající reaktory budou postupně odstaveny do roku 2022 tak, jak jejich výroba bude nahrazována úsporami a obnovitelnými zdroji doplňovanými plynovými elektrárnami. Obavy z růstu cen elektřiny ve střední Evropě v důsledku odchodu Německa od jaderné energetiky jsou přehnané.

Je nutné odstranit dotace do fosilní a jaderné energetiky a do cen energií zahrnout externality, které jsou v současnosti přenášeny na celou společnost. Podle analýzy celého životního cyklu je většina OZE konkurenceschopných již dnes. Ostatní ji dosáhnou v blízké budoucnosti.

Když ČEZ vykládá, že ceny vzrostou, protože 4 % energetické spotřeby Nemecka bude nahrazeno OZE, mají na tom vlastní zájem. U každé novinky jsou tři fáze - nejdříve je to považováno za nesmysl, pak se proto tomu bojuje, a pak je to všude.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 16:14
Re: jak to vidí Němci

Česko: Energetika se podílí dvěma třetinami na českých emisích CO2. V objemu emisí na obyvatele patří České republice 2. místo za USA. V podstatě celá výroba Temelína je exportována. Česká energetika je přitom závislá na dovozu ropy, zemního plynu a jaderného paliva, ve všech případech převážně z Ruska.

Potenciál úspor a obnovitelných zdrojů je vyšší než současná spotřeba tepla na vytápění a přípravu teplé vody, mnohonásobně vyšší než energie z uhlí na velkolomu ČSA. Rovněž v průmyslu je možno snížit spotřebu energie o 23 % resp. 31 % pouze využitím současných dostupných technologií. Úspory jsou přitom vesměs ekonomicky efektivní i bez dotací.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

12. 10. 2011 15:53
Vtip.

Barry jediný co mě zajímá, kde kupuješ matroš? Tvoje prognózy jsou na úrovni Jirky Paroubka, oslední dobou je věštění budoucnosti docela móda.;-D

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

12. 10. 2011 15:54
Re: Vtip.

Když ve fabrice kvůli výpadku v síti vylítaj všechny mašiny, tak určitě každy OZE ocení.;-D

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 15:38
Tak stoupá nebo klesá?

Počátkem léta oznamovaly například Lidové noviny, že podpora sluneční energie nás přijde v následujících dvaceti letech na bilion korun. Média v tu dobu plnily články vyčítající spekulativní tah na velké zisky v podobě solárních dotací, které zaplatí běžný spotřebitel v ceně elektřiny. Elektrický proud bude příští rok o 23 procent dražší," upozorňovala média sycená podobně laděnými informacemi. Stejné hrozby o zdraženi cen ohlašoval do médií ČEZ, ERÚ i vláda. Nakonec místo desítek procent zdražení se cena elektřiny nejen nezvedla, ale v průběhu letoška dokonce klesá. Do hry začínají podle expertů stále více zasahovat i masivní energetické úspory podniků z poslední doby a s nimi související pokles poptávky po elektřině.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

12. 10. 2011 15:40
Re: Tak stoupá nebo klesá?

A loňský scénář  zdražování se vrací. Energetici avizují zdražení až o 15 procent. Jednou z hlavních příčin má být odstavení německých jaderných elektráren.  Nechrne teď stranou opačné názory odborníků, které naopak hovoří o případném dalším možném zlevnění.  Právě v otázce cen elektřiny - už dnes vyšších než v sousedních zemích, ale také ve Francii či Británii - podle všeho leží skutečné hřiště aktuálního solárního problému. Rostoucí ceny elektřiny pomáhají projektantům nejdražší ohlášené stavby porevoluční historie - dostavby Temelína - s výpočty, zda se půlbilionová investice vlastně vyplatí, či ne. Pokud by cena nerostla, Temelín bude od počátku ztrátový a nakonec by z jeho stavby mohlo úplně sejít. To je pochopitelně noční můra všech zainteresovaných. Zcela bezprecedentní půlbilionový balík rozdělovaných peněz se může snadno stát obrovským prostorem pro rozdělováni dílčích miliardových i stamilionových zakázek mezi spřátelené firmy či platby „bokem" pro manažery i jejich politiky.

0 0
možnosti