Nezastavujeme, vlak jen projíždí! Chcete zastavit? Zaplaťte!

Bydlím v Šumperku, ve městě, které se nachází nedaleko železničního uzlu v Zábřehu na Moravě. A pokud chcete vyjet na Prahu a není vám k duhu brát si auto, vlak je ideálním spojením. Tedy pouze do chvíle, než se vydáte na nějakou večerní či dokonce noční akci. Chcete snad na koncert Madonny? Na Kabáty? Na mezistátní fotbalový zápas či na večerní představení v Národním divadle? Klidně si jeďte, ale zapomeňte na to, že vás vlak při cestě zpátky přiblíží domů. Což o to, že přes Zábřeh na Moravě v noci projíždí několik rychlíků směrem na Olomouc, ale zastavení zde nečekejte. A tak poslední železniční spoj, který vás rozumně dostane do Zábřehu na Moravě, vyjíždí z Prahy ve 21:09!

Zapomeňte tedy vy všichni, co pocházíte z okolí Zábřehu či z jesenických hor, na podvečerní divadlo, koncert či sportovní událost v Praze. Leda s autem a bez alkoholu, ale komu by se pak chtělo, že? A nebo si počkat na vlak vyrážející z Prahy v 0:09, ovšem s tím, že domů budete muset přes Olomouc a přijedete před pátou hodinou ranní. A tak nezbývá nic jiného, než se smutně ptát, proč ty vlaky vlastně v Zábřehu na Moravě nestaví? Upřímně, žádná logická odpověď mě nenapadá. Že by nebyl spoj na Šumperk, Hanušovice či Jeseník? Ale kdeže, pořád lepší si sehnat někoho známého na odvoz ze Zábřehu na Moravě, než-li z Olomouce či České Třebové. A tak tedy proč? Nevím.

Jednou jsme se vraceli z hokejového utkání za Prahou a nasedli do nočního rychlíku směr Zábřeh na Moravě. Jaké bylo naše překvapení (a nejen naše), když jsme v onom rychlíku strávili půlnoc a následně nám bylo řečeno, že od této chvíle platí nový jízdní řád a vlak v Zábřehu nestaví? Což o to, že my, rodiny z dětmi, i ostatní dostávali informace jak ze serveru IDOS.cz, tak z informačních kanceláří, že vlak opravdu v Zábřehu zastaví. Nakonec jsme se "spravedlnosti" dokřičeli, ale bolelo to.

Teď se jí dokřičet nemůžete. Na slušný dotaz, zda nelze zařídit výjimečnou zastávku v Zábřehu na Moravě, jsme dostali odpověď potěšitelnou - LZE! Ale pozor, bude vás to stát 200 Kč a za každou minutu zpoždění, kterou by vlak nabral, zaplatíte dalších 600 Kč. Člověk se pak nestačí divit vlastním očím - a proč nám Dráhy neplatí mnohahodinová zpoždění, kdy nás ochuzují o čas? Přece jsme si zaplatili přepravu podle jízdního řádu a tudíž platbou si objednáváme službu, která nám zaručí dopravit se na jiné místo v oznámenou hodinu a minutu. Mám také chtít 600 korun za každou minutu zpoždění? Ne. Nejsem státní instituce, nejsem prakticky monopolní provozovatel železniční dopravy. A pak, každý by se tomu maličkému človíčkovi pouze vysmál.

A tak řešíme problém, jak domů. Pokud by nás jelo víc, tak tu zastávku na "placení" risknout můžeme s tím, že budeme doufat, aby se vlak ještě rozjel a neměl následně kvůli nám hodinové zpoždění. Ale pokud bych měl jet sám, tak bohužel raději zůstanu doma. A to vše jen kvůli tomu, že České dráhy neobětují jednu pětiminutovou pravidelnou zastávku nočního spoje pro své klienty a zákazníky. Věřte pak, že motto "Váš partner na cesty", které Dráhy prezentují, není mírně falešné. Nuže, České dráhy, děkujeme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Svoboda | pátek 4.9.2009 14:00 | karma článku: 26,11 | přečteno: 2356x