Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

18. 1. 2012 11:47
Individualismus versus kolektivismus

Je to prostší. Zájmy jednotlivce jsou často v konfliktu se zájmy kolektivu. Jde o to koho v takovém střetu upřednostnit.

-

Z tohoto pohledu je jasné, že absolutní individualismus i absolutní kolektivismus jsou nezdravé extrémy - první sobecky ignoruje potřeby společnosti, na které je jedinec závislý, druhý jedince degraduje na mravence bez osobních práv. Je nutné hledat vyvážený přístup, který maximalizuje práva jedince za podmínky, že společnost tím netrpí.

0 0
možnosti
JP

Kojot

18. 1. 2012 13:08
Re: Individualismus versus kolektivismus

Já vidím cestu právě v tom komunitarismu. Komunita není anonymní dav, komunita je společenství lidí, kteří se vzájemně znají. Je víc než individuum a přitom individuum nedegraduje na mravence. Přirozené komunity v naší společnosti moc dobře nefungují, je to daň za industriální městskou civilizaci. Tohle dobře chápal Kaddáfí. Ale protože je nesmysl snažit se nastolit zpět svět starých rurálních komunit, je třeba hledat cesty, jak je vytvářet nově. Myslím, že v tomto směru může být prostěšný internet (ale i ničivý). Hledám cesty, jak toto téma tvůrčím způsobem uchopit.

0 0
možnosti