Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Tohle by si měli přečíst všichni, co si myslí, jak bylo dříve dobře, jak je teď špatně a kdo za to může. Dlouhá pojednání nikdo z těch lidí číst nebude, tohle je maximálně stručné, aby ještě držela logika pohromadě. Je to výborně napsáno. Další blog by mohl být o tom, jak z toho teď ven.

1 0
možnosti
JK

Děkuji. Jak z toho teď ven nejspíš nenapíšu, neboť nejsem ekonom.Nemyslím si ale, že jsme ve špatné hospodářské situaci. Podstatné je, aby stát (vláda, ministerstva, parlament) vytvořily stabilní ekonomické prostředí, v kterém by se dalo spolehnout, že pravidla budou platit déle než jedno volební období, aby neházely podnikání klacky pod nohy... Obávám se ale, že s touto vládou v čele s premiérem, který řeší hlavně své problémy, to moc nepůjde.

0 0
možnosti
TS

Nějak autor zapomněl že socialistickou zemí jsme se stali po ZRADĚ západu v roce 38,48 a 68 a teď nás ty stejné země vykořisťují stejně jako SSSR....jo historie se stále opakuje!

1 6
možnosti
Foto

Je dosti problematické hovořit o zradě Západu v uvedených letech. Zprávy britského velvyslanectví pro svou vládu například označovaly už ve 20. letech naše zacházení s českými Němci jako nekorektní, tedy v rozporu s přijatými mezinárodními závazky. Totéž se dělo v roce 1948. Rovněž se Britům nelíbilo naše zacházení s Němci, takže nás s klidem uvrhli do Dantova Pekla. A ještě si občas dovolili poté přitopit.

1 0
možnosti
TK

"on u nás před rokem 1990 někdo vlastnil dejme tomu fabriku, o kterou byl následně okraden nadnárodní společností?"

Tedy když dnes někdo rozkrade celý státní rozpočet a nemovitosti ve vlastnictví státu, tak také vlastně nebude nikdo okraden? 8-o

2 1
možnosti
TK

A dále "Nanejvýš mohl přijít o dva tisíce korun, za které si koupil ve dvou vlnách kuponové privatizace kuponové knížky"

Přece jako pamětník moc dobře víte, že ty dva tisíce nereprezentovaly hodnotu privatizovaného majetku, byl to jen jakýsi správní poplatek. Tedy asi jako bych vám ukradl auto, a pak vám do očí cynicky tvrdil, že vaše ztráta je nejvýš tak rovna poplatku za registraci vozidla.:-/

1 1
možnosti
VB

V74i85l82é91m 12B43a28r65á28k

24. 11. 2019 10:33

Na všechny tři otázky je správná odpověď ...ne.

A Švihlíková? To je novodobý Marx.

0 0
možnosti
JK

Za otázky v titulku neodpovídám. Pod tímto názvem tu publikovala redakce na titulní straně.

Švihlíková může být těžko Marxem, protože ten byl filosof, což ona v žádném případě není. Pokud se ale vyjadřujete k jejím "marxistickým" ekonomickým představám, ty nejsou podstatou mého textu.

1 0
možnosti
ZH

Karma, s většinou článku lze souhlasit nebo pochopit, že to někdo vidí jinak. Ale drobnou připomínku bych měl. Střežil bych se generalizací. Mnoho lidí v této zemi samozřejmě vzpomíná na minulý režim, kde jejich postavení bylo buď jistější nebo mnohem prestižnější. To je prostě fakt a je to normální i v mezigeneračních pohledech. Moc bych to lidem nezazlíval. Právě ono hromování, že minulý režim byl jen fiasko je příčinou zvolení takového Zemana do čela státu a různé jiné nepochopitelné preference.

Druhá poznámka je o tom, co zde lidé na začátku měli. Bylo zde mnoho bohatých lidí a organizací (např. výrobní družstva), kteří nikomu majetek neukradli, naopak si vlastní vybudovali a o všechno přišli. Co třeba jedna z našich úspěšných ikon podnikání Ivo Rittig? Bývalý zelinář a jeden z prvních hlavních lichvářů. Mimochodem lichváři byli u nás nejen první kapitalisté po revoluci, oni podnikali již před revolucí a jejich organizace je v mnoha ohledech lepší než StB a Bis dohromady. Věci se daly udělat mnohem lépe. Ale to si může každý představovat jinak. R^

3 0
možnosti
JK

Nemyslím si, že v textu cokoli generalizuji. K druhé poznámce - co přesně znamená "mnoho bohatých lidí"? Každopádně vám děkuji za obohacující příspěvek.

0 0
možnosti
JU

J87o66s88e53f 56U97l41m33a83n

23. 11. 2019 17:58

„Stálým rozvíjením socialismu jsme se stali rozvojovou zemí.“ - víte, co je nejhorší? Že ten socialismus se dneska tlačí ze západu.

8 3
možnosti
JK

Pletete hrušky s jablky, pane Ulmane. Určité socialistické myšlenky se jistě ze Západu šíří, ale ty tam byly už dlouho a průběhu času nabývaly na významu a zase jej ztrácely. Socialismus jako předstupeň komunismu, který spočívá na totalitní marxisticko-leninské ideologii, to však v žádném případě není.

3 0
možnosti
Foto

Celkem rozumné zhodnocení. R^

S tím odlivem zisků do zahraničí je to opravdu na levačku, protože zatímco cizinec ty zisky utratí v cizině, našinec je mohl utratit v našině. :-)

Ale bohužel po té šílené privatizaci, kdy si různí "podnikatelé" vytunelovali a vytahali z bank nekřesťanské peníze to asi jinak nešlo. Ty prachy prostě chyběly a investice do moderních provozů něco stojí.

Nápravu bych viděl v posílení domácího bankovního sektoru. Pokud chceme vybudovat nějaký průmysl s finálním prodejem (který je nejlukrativnější), tak si myslím, že se bez vlastního silného bankovnictví neobejdeme. A tam by neměl být problém ten technologický náskok trochu dohnat.

Koneckonců banky jsou stále postaveny na poměrně jednoduchém principu: od lidí se vyberou peníze a s nějakým multiplikátorem se (za úroky) rozpůjčují do ekonomiky.

3 0
možnosti
JK

Díky. Posílení domácího bankovního sektoru by určitě neškodilo. Odliv zisků do zahraničí však nelze vidět jako jednostranný tok. Řada domácích podnikatelů má zase své provozy v zahraničí, z nichž zisky plynou sem. Podstata je v tom, aby lidi, kteří jsou významnými beneficienty zisků (cizinci či našinci), chtěli ty zisky realizovat v podobě nákupů od firem, které odvádějí daně tady. Obávám se ale, jestli jim máme skutečně co nabídnout.

0 0
možnosti
JSS

Nejen rozkradená a většinou zašantročené nebo pěkně ložené v zahraničí. Podniky většinou v cizích rukou - nechají jen naše lidi do určité míry vydělat, jinak zisky ven. banky, pojišťovny totálně v cizích rukou, zemědělská půda se rapidně zkracuje, navíc pěkně v cizích rukou značně, prodává se obilí, řepka, zvířata v živém. Obchody v cizích rukou. Morálka pokleslá, vláda v rukou pár lidí a lidé se odcizují. TO je výsledek sametu - tedy Otoče. Takže - z toho výplývá postupná chudoba, poroba, zloba, podvody a vraždění. Ovšem - když není občanská smělost, pak musí nastat takové klima!

3 4
možnosti
JK

Silně, velmi silně přeháníte. Co to podle vás znamená, že je všechno v cizích rukou? Pokud něco není konkrétně v mých rukou, pak je to vždycky v cizích. Koukám z okna, kde parkuje spousta aut, Jedno z nich je moje a ostatní jsou v cizích rukou. Proč by mi mělo záležet na tom, příslušníky kterého státu jsou majitelé těch aut? Navíc nic z toho, co uvádíte, z ekonomické situace naší země a struktury vlastníků takzvaných výrobních prostředků nevyplývá. Je třeba si uvědomit, že ekonomika je v současnosti mnohem víc globální než kdykoli dříve.

4 0
možnosti
MN

M57i80l97a87n 53N37e35t46r58h

23. 11. 2019 12:06

Kvapile, čím se živíte ? Takovou snůšku blábolů jsem dlouho nečetl. Zahraniční firmy sem napumpovaly nejen stovky miliard přímých investic, ale především know-how, organizaci, vzdělávání atd. Ale nikdo Vám nebrání, abyste si s uprskanou lhářkou Švihlíkovou založili fabriku a těm západním buržoutům to natřeli. Tak do toho, nemakačenko.

1 7
možnosti
JK

Netrhu, většinou na takové otázky, kterou jste položil v úvodu příspěvku, neodpovídám, ale ve vašem případě udělám výjimku. Živím se jídlem. A vy? Oceňuji také, že používáte zdvořilostní oslovení "Vám", které má vyjadřovat úctu k oslovenému, ale na začátku mě oslovíte jen příjmením bez titulu "pan". Jinak k obsahu vašeho příspěvku uvedu jen tolik, že to žádným západním buržoustům (nikoli buržoutům, jak píšete) natřít nechci. To jste můj text asi špatně pochopil, zřejmě v důsledku toho, jak jste se zalykal vztekem nad tím, co je to za snůšku blábolů.

8 1
možnosti
Foto

R^Velice zajímavé úvahy a postřehy, s nimiž se opravdu v mnohém ztotožňuji.

Nakonec zase půjde o to, co s tím vším dál provedeme. K jaké budoucnosti míříme a co doopravdy chceme.

9 0
možnosti
JK

Děkuji. Ve druhé větě jste to vystihl přesně.

2 0
možnosti