Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K55a74r35e31l 11C32a19c93h

29. 1. 2016 14:34

Zdánlivá totalita konzumu souvisí s politikou jen zprostředkovaně a v technologicky rozvinuté společnosti je naprosto přirozená. Nepokládal bych ji za příliš nebezpečnou, pokud by kvůli tomu nedocházelo k drancování přírodních zdrojů. Samozřejmě je to vláda peněz. Maně mi to připomnělo hezký životopisný film o Nikolovi Teslovi, jemuž mecenáš zastavil dotace a nechal mu zničit pokusné zařízení, když mu Tesla objasnil, že pracuje na systému využití přírodní energie pro blaho lidstva, ke které by měl přístup každý. Mecenáš prohlásil, že bude-li si moci každý čerpat bez omezení přírodní energii jen pomocí nějaké antény a nikoli přes vedení a elektroměr, co pak bude on prodávat - jenom ty antény? Tak to tedy ne a byl konec podpory tohoto výzkumu. Jasná vláda peněz. Ta je ale snáze čitelná, než vláda nějaké náboženské ideologie.

0 0
možnosti
JK

Děkuji. Pěkně jste to objasnil, zejména ten závěr je srozumitelný a logický.

0 0
možnosti
Foto

Hezké téma. V mojí zcela privátní rovině lze toto v podstatě dilema vyjádřit takto: " chtěl bych žít jako svobodný nezávislý člověk, v souladu s přírodou a se světem vůbec, chtěl bych žít z produktů své vlastní práce, ale mám velké pochybnosti, i kdyby to bylo možné, jestli bych toho byl schopen.

K tomu je potřeba vzít v úvahu, že to pro většinu lidí možné není, nejsou toho schopni a ani v zásadě nechtějí.

0 0
možnosti
JK

To jste vyjádřil hezky. Když jsem poslouchal rozhovor Drtinová-Piťha, chvílemi se mi zdálo, že oba mluví jakoby zasvěceně a vědoucně a přitom ve skutečnosti neví o čem a venkoncem plácají nesmysly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik