Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stejně se domnívám, že ty naše státní svátky jsou poněkud zvláštní. Mám na mysli ty ryze české a ne ty celosvětové jako vánoce, velikonoce nebo konec 2.světové války.

Můžeme si je vyjmenovat:

- 1.leden - slavíme vznik státu, který nikdo nechtěl

- 5.červenec - slavíme příchod věrozvěstů, co nám přinesli písmo, které nepoužíváme

- 6.červenec - slavíme výročí upálení jednoho našeho heretika

- 28.září - slavíme výročí zavraždění jednoho našeho panovníka

- 28.října - slavíme výročí vzniku státu, který už neexistuje

Nepodobá se to trochu na Járu Cimrmana?

3 0
možnosti
JK

;-);-D V podstatě máte pravdu. Jen v případě 1. 1. a 6. 7. bych nebyl tak přísný, ale chápu, proč jste to tak uvedl. Ono se dá samozřejmě vysvětlit, proč tyhle svátky slavíme, ale je to dost komplikované a poněkud na vodě, jako ostatně celá česká svébytnost a identita. Také ji někteří/mnozí ve světě příliš nerozumějí. Ještěže neslavíme Samovu říši, o které se neví, zda vůbec existovala, ale učí se o ní. Konečně, kdo byl Samo, sjednotitel západních Slovanů, francký kupec nebo francký dobrodruh? Anebo bitvu u Wogastisburgu, kde měl Samo porazit franckého krále Dagoberta I., když nikdo s určitostí nemůže říct, kde ten Wogastisburg ležel. A co třeba, že první čeští buditelé Dobrovský a Jungmann psali německy a německy je napsaná i první česká gramatika. Rovněž největší Čech, pro kterého u nás hlasovali, byl Lucemburk, případně vámi zmiňovaný fiktivní Jára Cimrman. Jméno Bohemia je pak pravděpodobně odvozeno od toho, jak nazývali ve Francii cikány, kteří tam přišli z našeho území. No ale, kdo studuje češtinu a českou historii, se nazývá bohemista. Zřejmě by se dalo pokračovat dál. ;-)

1 0
možnosti
JH

J12a20n 37H41l31e92d95í37k

5. 7. 2016 23:01

Konstantin a Metodis přišli s velmi početnou družinou za účelem zmapovat politickou situaci ve střední Evropě pro zájmy Byzantské říše. Zemědělský lid byl negramotný, takže potřeba číst-psát-počítat se týkala šlechty a jejich správců, dále židovských obchodníků. Frankové zabránili rozmachu Byzance a rozšířili latinu, po ní němčinu. Budoucí Čechy byly zachráněny pro rychlou civilizaci. Přirozené je, když vládne-rozhoduje vzdělanější, event.bohatší, nevzdělanec a chudák musí poslouchat a snažit se svou pílí a snažením přiblížit k vyšší vrstvě občanů, když rozhodují negramoti a idioti, pak se dnes ocítáme v muslímské okupaci Evropy. Neslavná kauza HUS, jinak velkého obdivovatele Matky Boží sv. Marie, protkaná nenávistným lhaním bolševíků, byla jen nepatrným problémem v době vlády tří vzdoropapežů, z nichž se nikdo nechtěl vzdát postavení a každý z nich byl podporován-dotován jinými knížaty, králi a potentáty civilního světa. V této atmosféře vypadala kauza HUS jako nemístné odbočení v procesu sjednocení církve.

1 0
možnosti
JK

V podstatě asi nejsme v rozporu. Jen bych chtěl upozornit na to, že nijak neprosazuji vládu a rozhodování negramotů a idiotů. Spíš jsem chtěl jen setřít trochu lesku glorifikaci věrozvěstů. Pokud jde o Husa, tak nejsem ani pro jeho adoraci, ani pro popírání jeho významu. V Kostnici byl samozřejmě epizodou, ale už to, že ho tam chvíli probírali a pak upálili, svědčí o tom, že tak úplně bezvýznamný nebyl. Jenom mám pocit, že trojpapežství vzniklo až právě na tom koncilu. Ten měl snad právě vyřešit papežské schizma dvojpapežství tím, že dva vzdoropapeže odvolal a zvolil třetího, ale ti dva se svých pozic nevzdali, takže pak byli tři.

1 0
možnosti
FS

Velmi dobře, pane Kvapile! Plně s vámi souhlasím a asi bych podobné myšlenky, ke kterým člověk časem přijde, bych nenapsal lépe.

0 0
možnosti
JK

Tak to moc děkuji. Když jsem to začal psát, měl jsem jen mlhavou představu, odkud kam chci dojít a pak se to vylouplo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik